The influence of HDL subfractions on carbohydrate and fatty acid oxidation in C2C12 mouse muscle cells - Eklund, Tiia (2020)
HDL (engl. high density lipoprotein) on rakenteeltaan ja toiminnaltaan hyvin monimuotoinen lipoproteiini. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että HDL tehostaa glukoosin hapetusta ja vaikuttaa myös rasvahappojen hapetukseen mitokondrioissa. Ideana oli tutkia HDL:n eri alaluokkien, HDL2:n ja HDL3:n, vaikutusta hiilihydraattien ja rasvahappojen oksidaatioon hiiren C2C12- luustolihassoluissa. Kokonaisten myoblastien ja permeabilisoitujen myotuubien hapenkulutusta mitattiin korkean resoluution respirometri -menetelmällä (engl. high-resolution respirometry). Solut käsiteltiin ihmisen HDL:llä ja niiden hapenkulutusta mitattiin eri energiasubstraattien ja inhibiittorien läsnäollessa, jotta niiden metaboliaa voitiin analysoida. Hiilihydraattimittauksissa myoblasteille tarjottiin glukoosia ja myotuubeille mitokondrion kompleksi I:n ja kompleksi II:n substraatteja. Rasvahappomittauksissa molemmille tarjottiin tiettyä rasvahappoa. HDL2 tehosti rasvahappojen hapetusta myotuubeissa kontrolliin nähden. Lisäksi HDL3 tehosti mitokondrion kompleksin I:n substraattien hapetusta myotuubeissa kontrolliin nähden. HDL ei kuitenkaan vaikuttanut myoblastien hapenkulutukseen. Voidaan todeta, että HDL näyttää vaikuttavan rasvahappojen hapetukseen sekä mitokondrion kompleksin I kautta tapahtuviin hapetusprosesseihin myotuubeissa. Tulokset viittaavat siihen, että HDL2 ja HDL3 vaikutusten välillä on eroavaisuus suhteessa kontrolliin, mikä on uusi löytö alalla ja vaatii paljon lisätutkimusta tulevaisuudessa.