Osuuskuntamuotoisen organisaatiorakenteen vaikutukset strategiaprosessiin suomalaisessa finanssialan organisaatiossa - Vainikka, Jussi (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tutkia osuuskuntamuotoisen organisaatiorakenteen vaikutuksia finanssialan organisaation strategiaprosessiin. Osuustoiminta tarjoaa jäsenistön hyväksi taloudellisen hyödyn lisäksi myös muita arvoja ja osuuskuntamuotoiset organisaatiot vaikuttavat ison osan suomalaisten elämään. Tutkielma on osa Jyväskylän yliopiston SALP-tutkimusryhmää, jonka kohdeorganisaationa on usean vuoden ajan ollut OP Ryhmä. Tutkielmassa tarkastellaan OP Ryhmän keskusyhteisön roolia ryhmätason strategiaprosessissa, osuuspankkien vaikuttamismahdollisuuksiin ryhmätason päätöksiin sekä Pohjola Pankin pörssistä poistamisen vaikutuksia organisaatiorakenteeseen. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu strategisen johtamisen ja osuuskuntamuotoisen organisaatiorakenteen ympärille. Tutkielman 18 teemahaastattelua on kerätty vuosina 2014-2015 ja aineistoa analysoitiin laadulliseen sisällönanalyysiin tukeutuvan teema-analyysin avulla. Keskeisenä havaintona oli strategisen johtamisen tapahtuvan suurelta osin keskusyhteisön johtokunnassa, jonka suunnittelemat strategiset linjaukset keskusyhteisön hallintoneuvosto hyväksyy. Hallintoneuvoston työvaliokunta myös osallistuu strategisten linjausten valmisteluun. Osuuspankkien vaihtoehtoina ryhmätason vaikuttamiseen on saavuttaa koon puolesta huomattava asema tai osallistua aktiivisesti päätöksentekoon. Pohjola Pankin delistaus on osaltaan vahvistanut OP Ryhmän keskusyhteisön roolia ryhmätason strategiaprosessissa.