Bitcoin mallina lohkoketjun toimintaperiaatteisiin - Iivanainen, Iiro (2020)
Lohkoketjuteknologiden periaatteita selvittäessä kryptovaluutta Bitcoin on asianmukainen tarkastelukohde, sillä se on ensimmäinen, menestynein sekä implementaatioltaan verrattain yksinkertainen lohkoketjujärjestelmä. Lohkoketjuteknologiat mahdollistavat hajautetusti ylläpidettyjä järjestelmiä, joille on ominaista mm. tiedon pysyvyys, neutraalisuus sekä anonyymisyys. Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitetään Bitcoinin toimintaperiaatetta sekä sitä, miten eri tekniikat johtavat lohkoketjuiteknologioille ominaisiin piirteisiin.