Discovering Business Processes from Unstructured Text - Pietikäinen, Sampo (2020)
Asiakirjojen käsittely manuaalisesti kuluttaa paljon tietotyöntekijän resursseja. Tämä koskee myös liiketoimintaprossien johtamisen asiantuntijoita, joiden työ voi vaatia useiden liiketoimintaprosessien kuvausten lukemista. Tämän tutkielman tavoitteena oli löytää ratkaisuja, jotka vähentävät tietotyöläisen asiakirjojen lukemiseen käyttämää aikaa soveltamalla luonnollisen kielen käsittelyn menetelmiä liiketoimintaprosessien etsimiseen asiakirjoista. Tutkimusmenetelmänä oli suunnittelutieteellinen tutkimus, joka sisälsi useita iteratiivisia vaiheita. Nimetyn kohteen tunnistamista käytettiin ensimmäisen ratkaisun suunnittelemiseen. Se ei kuitenkaan tuottanut toivottuja tuloksia, joten tutkimus siirtyi arvioimaan parempia mahdollisia ratkaisuja genre-teoriaa soveltavalla analyysillä. Tämän analyysin perusteella kehitettiin neljä asiakirjojen otsikkojen luokittelevaa ratkaisua tunnistamaan liiketoimintaprosesseja. Luokitteluratkaisut arvioitiin ristiinvalidoinnilla. Ensimmäinen luokitteluratkaisu suoriutui sattumanvaraisesti jaetusta ristiinvalidoinnista lupaavasti. Validoinnissa, jossa arvioitiin prosessien tunnistamista uusista asiakirjoista, ratkaisu ei kuitenkaan suoriutunut hyvin. Toinen luokitteluratkaisu sovelsi luokittelussa sanaluokkien tunnistamista. Kolmas luokitteluratkaisu hyödynsi listaa joka sisälsi liiketoimintaprosesseissa käytettäviä verbejä. Neljäs luokitteluratkaisu käytti syötteenä otsikon lisäksi kontekstia eli lauseita joissa otsikot esiintyivät asiakirjan tekstissä. Nämä luokitteluratkaisut eivät kuitenkaan tuottaneet merkittävästi ensimmäistä ratkaisua parempia tuloksia.