Constructing the consent of animal production : the representation of pigs in a smallholding magazine - Nevala, Pauliina (2020)
Kasvava kritiikki tehotuotannon ympäristövaikutuksia kohtaan yhdistettynä eläinten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin on lisännyt kiinnostusta vaihtoehtoisesti tuotettuihin eläinperäisiin tuotteisiin, kuten luomulihaan. Tätä taustaa vasten käsillä oleva tutkimus pyrkii selvittämään, heijastavatko pientilallisille suunnatun brittiläisen Country Smallholding -aikakauslehden diskurssit vaihtoehtoisen eläintuotannon pyrkimyksiä eettisempään lihantuotantoon. Tutkimus pohjaa kriittisen diskurssintutkimuksen perinteeseen sekä ekolingvistiikkaan, joka on nouseva tutkimusala ja kiinnostunut ihmisen ja luonnon välisten suhteiden kielellisestä rakentumisesta. Tutkimus selvittää, millaisin kielellisin keinoin sikoja kuvataan aikakauslehden artikkeleissa, minkälaisia diskursseja niistä rakentuu ja kuinka nämä diskurssit luovat ja ylläpitävät yhteiskunnan ideologisia rakenteita ihmisen ja tuotantoeläimen välisistä suhteista. Tulokset osoittavat, että aineistossa vallitsi kaksi samanaikaista diskurssia. Hallitsevampi diskurssi tuki vallitsevaa käsitystä sioista tuotantoeläiminä esittämällä ne ”elottomina”, tavarankaltaisina objekteina. Tässä diskurssissa eläimiä esimerkiksi arvotettiin tehokkuuden ja tuottavuuden näkökulmasta. Toinen diskurssi esitti siat subjektiivisina olentoina muun muassa kuvaamalla ne toimijoina lihantuotantoprosessissa. Näennäisestä ristiriidastaan huolimatta kumpikin diskurssi tuki lihantuotannon päämäärää. Vaikka siat esitettiin toisessa diskurssissa subjekteina, myös sen päämäärä on oikeuttaa sikojen riisto. Tähän diskurssiin niveltyi ajatus siitä, että eläimen voi tappaa, mikäli se on elänyt hyvän elämän. Tämän vuoksi kyseisessä diskurssissa myös korostettiin eläinten hyvinvoinnista huolehtimista. Tutkimuksen tulokset heijastavat laajempia yhteiskunnallisia muutoksia ihmisten ja eläinten välisessä suhteessa. Enää lihantuotantoa ei oikeuteta ihmisen moraalisella ylemmyydellä ja oikeudella valjastaa luonto omaan tarkoitukseensa, vaan se tehdään eläinten hyvinvointia korostavilla diskursseilla.