Käyttäjien keinot teknostressin vähentämiselle - Mustjoki, Piia (2020)
Teknologian lisääntyminen on muuttanut työelämää ja sen vaikutukset on nähtävissä myös vapaa-ajalla. Työtä voidaan tehdä yhä useammin varsinaisen työajan ja työpaikan ulkopuolella. Mobiililaitteiden ja mukana kulkevan teknologian avulla yhteyttä voidaan pitää ajasta ja paikasta riippumatta. Teknologia luo uusia mahdollisuuksia työelämässä, mutta ne saattavat aiheuttaa myös ahdistavia tilanteita. Teknologian aiheuttamia tilanteita, joissa yksilö ei pysty suoriutumaan teknologian asettamista vaatimuksista, on alettu kutsua teknostressiksi. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että mm. työn ja vapaa-ajan yhdistyminen, ylikuormitus, teknologian jatkuva läsnäolo sekä monimutkaiset laitteet tai järjestelmät aiheuttavat teknostressiä. Tässä pro gradu -tutkimuksessa selvitetään, millaisia stressaavia tilanteita ICT-alan järjestelmäasiantuntijat ja -kehittäjät ovat havainneet omassa työssään. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään keinoja tai mekanismeja, joita käytetään teknologian aiheuttaman stressin estämiseen tai lieventämiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin teemahaastatteluna. Haastateltavina oli yhteensä seitsemän henkilöä. Teemahaastatteluista saadut tulokset on jaoteltu kahteen eri kategoriaan: teknostressiä aiheuttavat tekijät ja stressitekijöitä vähentävät keinot. Tutkimuksessa tunnistettiin teknostressiä aiheuttavia tilanteita työelämässä, kuten teknologian toimimattomuus tai työn ja vapaa-ajan sekoittuminen etätyön ja mobiililaitteiden mahdollistamana. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin toimintamalleja, joilla teknostressiä aiheuttavia tilanteita pyrittiin välttämään tai ehkäisemään kokonaan, kuten muuttamalla laitteiden ilmoitus- ja ääniasetuksia tai jättämällä työvälineet työpaikalle. Tässä pro gradu -tutkielmassa tunnistettiin, että käyttäjät pystyvät itse vaikuttamaan kokemaansa teknostressiin lieventämällä sitä tai pyrkimällä pääsemään siitä eroon.