Vaihtoehto väkivallalle -ryhmäinterventiosta hyötymistä ennustavat tekijät parisuhteissaan väkivaltaisilla miehillä - Wargh, Josefina; Lampi, Viivi (2020)
Parisuhteissaan väkivaltaisille henkilöille suunnattuja ryhmäinterventioita käytetään laajasti, vaikka olemassa oleva tutkimustieto hoidosta hyötymiseen vaikuttavista tekijöistä on hajanaista sekä puutteellista. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä ryhmäläisen taustaan ja tämän tekemän parisuhdeväkivallan luonteeseen, sekä interventioon liittyvät tekijät ennustavat Vaihtoehto väkivallalle -ryhmäinterventiosta hyötymistä. Hoidosta hyötyminen määriteltiin puolisoilta kerättyjen ACBI-lomakkeiden ja haastatteluiden perusteella siten, että huomion kohteena olivat sekä väkivallan että parisuhteen tilan muutos. Tutkittavajoukko koostui 44:stä vuosina 2001–2018 ryhmään osallistuneesta miehestä. Ennustavan mallin luomiseen käytettiin logistista regressioanalyysia, jonka perusteella muutamien muuttujien voitiin havaita ennustavan intervention tuloksellisuutta. Merkityksellisenä tuloksena voidaan pitää sitä, että ryhmän toiminnassa mukana oltu aika lisää todennäköisyyttä hyötyä hoidosta. Yllättävää sen sijaan on, että tietyt haasteina pidetyt asiat näyttäytyivät hoidon tuloksellisuutta edistävinä tekijöinä. Näihin tuloksiin tulee kuitenkin suhtautua varauksella ja pääasiallisena johtopäätöksenä voidaankin pitää sitä, että mitkään tutkitut tekijät eivät näytä olevan ainakaan esteinä menestyksekkäälle hoitotulokselle. Koska mitkään väkivallan tekijän taustaan liittyvät seikat eivät nouse keskeisiksi hoidosta hyötymisen kannalta, jatkossa olisi tarve tutkia sen sijaan sitä, mitkä interventioprosessiin liittyvät asiat voisivat olla olennaisia.