Organisaation sisäisten tekijöiden vaikutus ERP-järjestelmän vaihtoprojektiin valmistautumiseen - Kinnunen, Rosa (2020)
ERP- eli toiminnanohjausjärjestelmät ovat nykypäivänä osana organisaatioiden arkea. Järjestelmien avulla organisaatiot hallitsevat, suunnittelevat ja seuraavat omia liiketoimintaprosessejaan. ERP-järjestelmien hankinnan ja implementoinnin syinä ovat yleensä tehokkuuden nousun sekä harmonisoinnin tavoittelu. Suuresta tutkimusmäärästä riippumatta, suuri osa ERP-projekteista epäonnistuu ainakin osittain. Epäonnistumisen syitä on monia, mutta suurin osa tutkijoista on todennut muutosjohtamisen olevan yksi kriittinen tekijä ERP- projektien onnistumisessa. Lisäksi organisaation yksilölliset tekijät ja niiden huomiointi on nostettu tekijäksi, joka vaikuttaa ERP-järjestelmän implementoinnin onnistumiseen. Tämä tutkimus sisältää teoriaosuuden sekä empiirisen tutkimuksen osuuden. Empiirinen tutkimus suoritettiin teemahaastatteluina kohdeorganisaatiossa. Tutkimuksen tarkoituksena oli havainnoida mitkä organisaation sisäiset tekijät vaikuttavat ERP-projektiin ja sen suunnitteluun. Lisäksi haluttiin selvittää kuinka muutosjohtamisella ja sen keinoilla pystytään vaikut- tamaan itse projektin edistymiseen, mutta myös vaikuttamaan muihin organisaation sisäisiin tekijöihin. Tutkimustulokset osoittavat, että muutosjohtaminen on yksi tärkeimmistä ja kriittisimmistä organisaation sisäisistä tekijöistä, joka vaikuttaa ERP-projektin valmisteluun ja sen etenemiseen. Erilaisilla muutosjoh- tamisen keinoilla pystyttiin myös vähentämään muiden organisaation sisäisten tekijöiden aiheuttamia rajoituksia ja täten myös edistämään projektin onnistu- mismahdollisuuksia.