Impediments to Test Automation Success : A Case Study - Tammenoja, Anton (2020)
Ohjelmistotestaus on erittäin tärkeä toiminto sen varmistamiseksi, että tuotettu ohjelmistojärjestelmä käyttäytyy niin kuin sen pitäisi. Useat ohjelmisto-organisaatiot ja -projektit pyrkivät parantamaan testauksen tehokkuutta investoimalla testiautomaatioon. Testiautomaatio voi tarjota monia etuja, joita ovat esimerkiksi testien uudelleenkäytettävyys sekä työmäärän säästäminen testien suorittamisessa. On kuitenkin havaittu, että ohjelmisto-organisaatiot ja -projektit kohtaavat monia esteitä liittyen testiautomaation onnistuneeseen käyttöön. Aikaisemmassa tutkimuksessa on todettu, että testiautomaation esteet voivat olla teknisiä, kuten testijärjestelmään liittyvät esteet tai organisatorisia, kuten liiketoimintaan ja suunnitteluun liittyvät esteet. Jotta testiautomaation esteiden olemusta voitaisiin ymmärtää paremmin, tässä tutkielmassa käsitellään esteitä testiautomaation onnistumiselle sekä sitä, kuinka nämä esteet vaikuttavat testiautomaatioon ja miksi nämä esteet ilmenevät. Tämän tutkielman empiirisenä osana toteutettiin laadullinen tapaustutkimus, jotta voitaisiin tarjota testiautomaation käyttöön liittyviä kokemuksia tosielämän ohjelmistoprojektista. Tutkimuksen empiirinen materiaali kerättiin haastattelemalla seitsemää henkilöä, jotka edustivat eri organisaatiotasoja suuressa testiautomaatiota hyödyntävässä ohjelmistoprojektissa. Tutkimuksessa löydettyjä esteitä testiautomaation onnistumiselle ovat esimerkiksi puuttuvat kehitystaidot, testijärjestelmän tekniset rajoitteet ja testidatan hallinta. Merkittävinä esteinä havaittiin myös riittämätön testiautomaation suunnittelu ja testattavan järjestelmän ulkoiset järjestelmät. Monen testiautomaation esteen nähtiin vaikuttavan siten, että testiautomaatio vie enemmän resursseja, kaikkia tarvittavia alueita ei automatisoida tai että testiautomaatiosta tulee monimutkaisempaa. Monien esteiden syiksi löydettiin testiautomaation alhaiset prioriteetit tai resurssit tai se, että testiautomaatiota ei ajatella tarpeeksi projektia aloitettaessa. Tämä tutkimus validoi ja laajentaa aikaisempaa tutkimusta testiautomaation esteistä sekä vahvistaa ajatusta prioriteettien ja resurssien tärkeydestä testiautomaation onnistumiselle. Lisäksi tutkimus tarjoaa hyödyllistä informaatiota ohjelmisto-organisaatioille ja -projekteille suunnitella testiautomaatio asianmukaisesti ja välttää monia esteitä tulevaisuudessa.