Hyvinvointia ja stressinhallintaa edistävä koulutus ja verkkointerventio poliisiorganisaatiossa : pilottikokeilu Sisä-Suomen poliisilaitoksella - Tiainen, Satu (2019)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin hyväksymis- ja omistautumisterapiapohjaisen koulutuksen ja verkkointervention sopivuutta poliisiorganisaatioon. Tutkimukseen haettiin vapaaehtoisia osallistujia poliisien virkasähköpostin ja Facebookin suljetun ryhmän kautta. Osallistujat olivat Sisä-Suomen poliisilaitokselta, Jyväskylän alueelta ja Tampereelta 16 poliisia (naisia n = 8, miehiä n = 8). Koulutuksia pidettiin kolme sekä Jyväskylässä, että Tampereella. Tutkimuksen päämääränä oli pilottikokeilun avulla kartoittaa, kuinka poliisit suhtautuvat koulutukseen ja verkkointerventioon, sekä miten koulutus ja verkkointerventio vaikuttavatko osallistujien työhyvinvointiin. Työhyvinvointia mitattiin psykologista joustavuutta työelämässä mittaavalla WAAQ-kyselyllä, psykologista joustavuutta mittaavalla CompAct-kyselyllä, masennus-, ahdistus- ja stressioireita mitattiin DASS-kyselyllä. Mittausten muutosta ajassa tarkasteltiin riippuvien otosten t-testillä. Osallistujien kokemuksia kartoitettiin kymmenen kysymyksen loppukyselyllä. Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkitsevä muutos lähes kaikissa mittareissa. Koulutuksella ja verkkoohjelmalla saatiin lisättyä osallistujien psykologista joustavuutta, sekä vähennettyä heidän kokemiaan masennus-, ahdistus- ja stressioireita. Osallistujien kokemukset koulutuksesta ja verkkointerventiosta olivat positiivisia. Osallistujien vastausten perusteella voidaan sanoa heidän löytäneen hyväksymisja omistautumisterapian kuuden osa-alueen ydinasioita ja toteuttaneen niitä arjen tekojen kautta. Jatkotutkimusta tarvitaan, jotta tuloksia voitaisiin yleistää koskemaan koko poliisiorganisaatiota. Avainsanat: Hyväksymis- ja omistautumisterapia, poliisiorganisaatio, työhyvinvointi, stressi