Työstä palautuminen ja työn voimavarat keski-iässä - Harjula, Sanna (2020)
Työstä palautumisessa on kysymys työn vaatimusten ja työn voimavarojen keskinäisestä tasapainosta sekä työn ja vapaa-ajan välisestä suhteesta. Keski-iässä voimavarojen vahvistamisen kannalta on tärkeää saada käyttää työssä osaamistaan monipuolisesti ja kokea pystyvänsä vaikuttamaan omaan työhön. Kokemus työstä palautumisesta ja suhde omaa työtä kohtaan heijastavat työntekijän henkilökohtaisia käsityksiä, jotka ovat muodostuneet vuorovaikutuksessa sosiaalisen ympäristön ja yhteiskunnan arvojen kanssa. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella keski-ikäisten työstä palautumista heidän työhön ja vapaa-aikaan liittyvien käsitystensä kautta. Tutkielman aineistona käytettiin Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimusta (JYLS; Jyväskylä Lognitudinal Study of Personality and Social Development), josta tässä tutkimuksessa hyödynnettiin 50-vuotiaana kerättyä aineistoa. Tämän tutkielman otos koostui 215 tutkimukseen osallistuneesta miehestä ja naisesta. Psykologista työstä palautumista mitattiin kyselyn avulla. Suhdetta työhön ja vastaajien näkemystä palautumista edistävistä asioista analysoitiin heidän avoimiin kysymyksiin antamiensa vastausten perusteella. Analysoinnin tuloksena muodostettiin kaksi uutta muuttujaa: työn voimavarat ja palautumista edistävät muutostoiveet. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin sisällönanalyysiä ja khiin neliö-testiä. Pohtiessaan suhdettaan työhön ja työstä palautumista keski-ikäiset nostivat esille useita työn voimavaratekijöitä: mielekkyys, osaaminen, sosiaalinen tuki, taitojen hyödyntäminen, itsenäisyys ja toimeentulo. Kolme neljäsosaa vastanneista toivoi elämäänsä palautumista lisääviä muutoksia seitsemällä alueella: vapaa-ajan lisääminen, vapaa-ajan toiminnan muuttaminen, mielen hyvinvointi ja tasapaino, aikaa ihmissuhteille, muutokset työ- tai perheolosuhteissa, terveyden- tai elämäntilanteen parantuminen sekä toimeentulon paraneminen tai määrittelemättömät muutokset. Ensisijaiseksi koettu työn voimavara ei ollut selkeästi yhteydessä palautumiseen. Muutostoiveen ja palautumisen välistä yhteyttä ei löytynyt. Johtopäätös: Työstä palautumiseen keski-iässä liittyvät oleellisesti työn voimavarat, jotka koetaan yksilöllisesti. Työn mielekkyys on erityisesti keski-ikäisille tärkeä työn voimavara.