Top Management Collaboration with Cybersecurity Governance - Vidgren, Jiri (2020)
Kyberturvallisuus on kokonaisvaltainen ilmiö, joka vaatii yhteistyötä yritysten kaikilla tasolla. Erityisesti kriittistä on yritysten ylimmän johdon ja kyberturvallisuuden hallinnon (engl. cybersecurity governance / information security governance) välinen yhteistyö. Tämän yhteistyön on toimittava molempiin suuntiin ja kyberturvallisuus tulee sisällyttää kaikkiin strategisiin toimiin, joita ylin johto ajaa. Vastineeksi yhteistyö tarjoaa näkyvyyden toimien seurauksiin. Aiheesta saatavilla oleva kirjallisuus taustoitti tutkielman kaksiosaista kirjallisuuskatsausta kattavasti. Kyberturvallisuuden hallinnon käytännön toteutuksiin liittyy kuitenkin empiirisen tutkimuksen vaje. Tutkielman tavoitteena oli täyttää tätä vajetta selvittämällä, kuinka ylimmän johdon ja kyberturvallisuuden hallinnon välinen yhteistyö toimii yrityksessä. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä asiat ohjaavat kyberturvallisuuden hallintoa yrityksissä ja kuinka organisaation eri tasot tuottavat yrityksen kyberturvallisuutta. Nämä kyberturvallisuuden käytännön ilmentymät sisältävät implementoinnin, mittaamisen, arvioinnin ja raportoinnin ylimmälle johdolle. Tutkimuksen metodologinen lähestyminen oli laadullinen, ja sen empiirinen tutkimus suoritettiin monitapaustutkimuksena. Empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla viittä (5) kyberturvallisuusalan ammattilaista teemahaastattelun mukaisesti. Haastatteluaineisto analysoitiin käyttäen teoriaohjattua temaattista sisällönanalyysia. Tutkimuksen päätulos viittaa siihen, että ylimmän johdon ja kyberturvallisuuden välisen yhteistyön ajurina näyttäisi olevan kokonaisvaltainen ja jatkuva kyberturvallisuuden kypsyystason kehittäminen. Tutkimuksen näkemyksiin perustuu myös suositus, että yritysten tulisi harkita parhaisiin käytäntöihin perustuvan viitekehyksen hyödyntämistä täysmääräisesti, kuten esimerkiksi pyrkimällä tietoisemmin informaatioturvallisuuden hallintajärjestelmän jatkuvaan parantamiseen yrityksen turvallisuushallinnon tavoitteiden tukemiseksi.