Test automation strategy in DevOps environment : an IT management viewpoint - Lahtinen, Anssi (2020)
Jatkuvasti muuttuvat teknologiat, sekä jatkuvat muutokset niitä ympäröivillä markkinoilla ovat luoneet ohjelmistokehitysorganisaatioille tarpeen sopeutua muutokseen. Digitalisaatio ohjaa organisaatioita asiakaslähtöisiin lähestymistapoihin, sekä vaatii organisaatioilta uusia tapoja ja resursseja, joita ei mahdollisesti ole aikaisemmin koettu tarpeellisiksi. Jatkuvasti muuttuvat ympäristöt kuten pilvi- ja verkkopohjaiset teknologiat luovat tarpeen palveluiden kehittämiseksi nopeammin, paremmalla laadulla sekä pienemmällä julkaisusyklillä. Jatkuvan julkaisemisen sekä integroinnin periaatteet ovat luoneet edellytykset DevOps-viitekehykselle, joka ylläpitää ketterien ohjelmistokehitysmenetelmien tuomia hyötyjä, mutta muokkaa myös osaltaan organisaation rakennetta ja kulttuuria. Tämä tutkimus pyrkii muodostamaan kuvan tehokkaan ohjelmiston testausautomaatiostrategian luomisesta DevOps-ympäristössä. Koska DevOps on järjestelmäkehityksen saralla melko uusi viitekehys, pyritään tässä tutkimuksessa myös määrittämään sen ydinkyvykkyydet olemassa olevan kirjallisuuden, sekä tutkimuksen perusteella. Mallia tutkittiin sen tuomien hyötyjen, taustavaatimusten sekä mahdollisten implementointia hidastavan esteiden löytämisen kannalta. DevOpsia on tutkittu myös strategisesta näkökulmasta, jolloin sen yhteyteen on liitetty liiketoimintastrategia sekä jatkuva innovaatiokehitys. Vaikka malli itsessään käsittelee ohjelmistokehitystä, on nämä näkökulmat otettu huomioon tutkimusta tehdessä. Projektiluontoisten toimintamallien tapauksessa organisaatioilla saattaa olla ongelmia ketterien ohjelmistokehitysmenetelmien käyttöönotossa. Tutkimuksen ensimmäisessä osiossa keskitytään DevOpsin ja testausautomaation ilmiöihin yksittäisinä kokonaisuuksina, sekä niiden tehokkaaseen yhdistämiseen. Toisessa osiossa analysoidaan laadullinen haastattelututkimus, jossa selvitetään kuinka DevOps-kyvykkyydet näyttäytyvät organisaatiossa sekä selvitetään, kuinka testausautomaatiostrategia tulisi rakentaa.