EU tietosuoja-asetuksen vaikutukset mikro-ja pienyrityksiin - Valtonen, Tuire (2020)
Tutkielmassa selvitettiin EU tietosuoja-asetuksen käytännön vaikutuksia mikro-ja pienyrityksiin. Tutkimuksen mielenkiinnon kohteena olivat yritysten toimintatavat, viestinnän onnistuminen tietosuojalainsäädäntöön liittyen ja käytänteiden muutokset yrityksissä. Tutkimus suoritettiin kenttätutkimuksena ja kirjallisena tutkimuksena. Tutkimukset toteutettiin mikro-ja pienyrittäjille sekä yritysjärjestöjen edustajille. Aihetta lähestyttiin vastaajien käytännön kokemusten kautta. Kirjalliset tutkimukset toteutettiin pääosin avoimena ja puolistrukturoituna tutkimuksena. Sisältöä analysoitiin vertailemalla EU tietosuoja-asetusta ja henkilötietoihin liittyviä lakimääräyksiä sekä huomioimalla käytänteiden muutosprosessi ja viestintään liittyvät elementit. Tutkimuksen viitekehyksen muodostivat edellä mainitut aiheet ja niihin liittyvät käsitteet. Mielenkiinnon kohteena olivat tietosuojalainsäädännön käytännön vaikutukset yrityksiin. Tutkimuksessa havaittiin, että asetuksen vaatimusten toteuttamiseen liittyviä aiheita olivat tietotekniikan tuntemus, lakitekstin ja siihen liittyvien termien ymmärtäminen sekä asetuksen eri osa-alueiden käytännön toteuttaminen. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että lainsäädännön tuntemus ja tietotekniikan käyttö vaativat mikro-ja pienyrittäjiltä kouluttautumista ja jatkuvasti uusien toimintatapojen omaksumista. Jatkotutkimuksen aiheesta voi tehdä esimerkiksi tietyn yritysalan yrityksille tai keskittää tutkimuksen johonkin tiettyyn tietosuojalainsäädännön osa-alueeseen.