Mobile game advertising : players’ views on privacy and data gathering - Ranta, Veera (2020)
Ihmisten käyttäessä enemmän aikaa puhelimiensa ääressä ja mobiilipelejä pelatessa on pelien ja applikaatioiden mainosten ympärille on kehittynyt liiketoimintaa. Applikaatiot ja mobiilipelit luovat valtavan määrän dataa käyttäjien ja pelaajien käyttäytymisestä. Tätä dataa voidaan hyödyntää ja myydä mainostajille, jotka käyttävät dataa kohdennettuun mainontaan. Tämän datan käyttö luo ongelmia yksityisyyden kanssa ja käyttäjät eivät välttämättä ole tietoisia, että heidän dataansa myydään ja käytetään kohdennetussa mainonnassa. Mainonnan kohdentamista tehdään usein ilman käyttäjien lupaa. Yksityisyyslait ovet yrittäneet hillitä henkilökohtaisen datan myymistä ja käyttämistä ja kasvattaa kuluttajan oikeutta hallita omaa dataansa. Uusimpia yksityisyyslakeja on toukokuussa 2018 toimeenpantu laki General Data Protection Plan (GDPR. Säännös pakotti yritykset arvioimaan ja muokkaamaan omia yksityisyyskäytäntöjään. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli saada lisää tietoa pelaajien käsityksistä yksityisyyttä ja kerätyn datan hyödyntämistä kohdennettua mainontaa kohtaan mobiilipeleissä. Lisäksi, onko GDPR:llä ollut jotain vaikutusta tätä käsitystä kohtaan. Tutkimuksessa tutkittiin myös käsityksestä johtuvaa käytöstä. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Rovio Entertainment Corporationin kanssa. Tutkimus oli kvantitatiivinen ja aineisto kerättiin verkkokyselyn avulla. Kyselyn linkki jaettiin kahdessa Rovion pelissä ja kyselyyn vastasi 152 henkilöä. Data analysoitiin SPSS ja SmartPLS ohjelmia käyttäen. Tutkimuksen tuloksista selviää, että aiemmat kokemukset ja henkilökohtaiset mieltymykset sekä mainosten määrä vaikuttavat eniten käsitykseen yksityisyydestä. Yksityisyyden käsityksellä on kaksi käyttäytymisen lopputulemaa, mainosten katsominen jatkossa tai niiden välttely. Pelaajat pitivät hyvin tärkeänä, että heillä on kontrolli omasta datastaan ja voivat päättää kenelle sitä jakavat. Tulosten perusteella pelikehittäjiä suositellaan panostavan mainospaikkojen suunnitteluun, jotta niiden katsominen olisi positiivinen asia. Mainokset ovat tärkeä osa ilmaisten mobiilipelien tulosta, joten on tärkeää saada pelaajat jatkossakin katsomaan mainoksia peleissä.