Tiedonlouhintateknologian hyödyntäminen urheiluvedonlyönnissä - Saarelainen, Patrik (2020)
Tämä tutkimus on pro gradu -tutkielma, jonka tarkoituksena on selvittää, onko tiedonlouhintateknologian avulla mahdollista laatia vedonlyöntimarkkinaa täsmällisempiä todennäköisyysarvioita tulevien urheilutapahtumien lopputuloksista ja näitä hyödyntämällä saavuttaa rahallista ylituottoa vedonlyöntiin panostamalla. Vedonlyöntimarkkina on vuosi vuodelta kasvava markkina ja vedonlyönnin rooli yhtenä kaupankäynnin muotona kasvaa jatkuvasti. Samaan aikaan datan määrä maailmassa kasvaa hurjaa vauhtia. Myös urheilu tuottaa huomattavia määriä tilastollista informaatiota sen eri muuttujista, joita voidaan käyttää hyödyksi tulevien urheilutapahtumien todennäköisyysarvioita laadittaessa. Tutkielmassa selvitetään, kuinka tätä tilastollista dataa voidaan käyttää hyödyksi urheiluvedonlyönnissä. Tutkielmassa havaitaan urheiluvedonlyön-nin olevan lähempänä perinteistä sijoitustoimintaa kuin uhkapeliä. Lisäksi vedonlyöntimarkkinan katsotaan olevan suhteellisen tehokas, mutta ei kuitenkaan täysin tehokas. Käsitellyt tulokset tiedonlouhintateknologian hyödyntämisestä urheiluvedonlyönnissä kertovat, että varmuudella ei voida sanoa tiedonlouhintateknologian tarjoavan kiistatonta hyötyä urheiluvedonlyönnissä. Tutkielman kirjallisuuskatsauksessa määritellään alaan liittyvät keskeiset käsitteet sekä esitellään aikaisempaa tutkimustietoa vedonlyöntiin, tiedonlouhintateknologiaan sekä todennäköisyyksiä laskeviin algoritmeihin liittyen. Tutkielman empiirisen tutkimuksen osiossa vastataan tutkimuskysymyksiin numeerisesta havaintoaineistosta tehtyjen laskelmien perusteella sekä pohditaan tutkimustulosten merkitystä.