Hayao Miyazakin vahvat naiset : feminiinisyyden representaatiot animaatioelokuvassa Prinsessa Mononoke - Perttunen, Noora (2020)
Tutkin kandidaatintutkielmassani feminiinisyyden representaatioita Hayao Miyazakin ohjaamasta ja käsikirjoittamasta animaatioelokuvasta Prinsessa Mononoke (1997). Tutkielmassani haluan selvittää, miten feminiinisyys, naiseus ja niiden suhde representoituu teoksissa sekä millaisia valta-asetelmia eri tutkimuskohteiden välillä on. Haluan myös selvittää, miten henkilöhahmojen toimijuus ja ulkoinen olemus eroavat ja liittyvät toisiinsa. Tutkin ja analysoin elokuvaa feministisestä näkökulmasta, sekä tarkastelen aineistoa kyseenalaistaen ja osoittaen löytämiäni havaintoja. Tutkimusmenetelmäni ovat kuva-analyysi ja lähiluku feminismin ja representaatioiden näkökulmasta. Tutkin erityisesti tutkimuskohteiden olemuksen ja toimijuuden välistä suhdetta: Olemukseen liittyy kysymykset henkilöhahmoihin suhtautumisesta sekä ulkonäöstä. Toimijuuden tutkailu kattaa tutkimuskohteiden funktion ja käyttäytymisen tarkastelun.