Mobiiliteknologian vaikutukset moniajoon - Vainiomäki, Julia (2020)
Tutkielma käsittelee mobiiliteknologian vaikutuksia moniajoon (engl. multitasking). Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena sekä haastattelututkimuksena. Lähteinä käytettiin pääasiallisesti tieteellisiä artikkeleita liittyen mobiiliteknologiaan sekä moniajoon. Tutkimus on ajankohtainen, sillä mobiiliteknologian vaikutuksista ihmisen keskittymiseen keskustellaan mediassa jatkuvasti. Ennen mobiiliteknologian yleistymistä median ja teknologian käyttö tarkoitti yleensä tietokoneen käyttöä, television katsomista, videopelien pelaamista tai edellä mainittujen yhdistelmää. Mobiiliteknologia on tuonut muutoksia arkipäivän elämäämme, sillä kaikkia näitä edellä mainittuja voi nykyään tehdä pienellä, taskukokoisella laitteella, joka kulkee aina mukana: älypuhelimella. Pohjautuen olemassa oleviin tutkimuksiin sekä tämän tutkielman empiiriseen osaan voidaan todeta, että mobiiliteknologialla on vaikutuksia moniajoon. Mobiililaitteiden monipuolisuus mahdollistaa saumattoman työn, pelaamisen ja sosiaalisen kanssakäymisen yhdistämisen. Keskeisimmät vaikutukset liittyvät siihen, että mobiiliteknologia on muovannut ihmisten ajankäyttöä. Tehtäviä vaihdetaan useammin ja yhteen asiaan jaksetaan keskittyä vain lyhyitä aikoja kerralla. Laite tarjoaa uutta informaatiota nopeammin kuin käyttäjä pystyy käsittelemään sitä ja ihminen voi kokea ylikuormittuvansa. Informaation liiallinen määrä johtaa myös siihen, että ihmisen tuottavuus laskee. Erityisesti se, että mobiililaite on läsnä kaikkialla ja jatkuvassa yhteydessä Internettiin, vaikuttaa siihen, että se on kiinteä osa ihmisen arkea jokaisessa tilanteessa. Tämä tutkielma voi auttaa ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita mobiiliteknologian vaikutuksista tai ihmisiä, jotka tekevät tutkimusta sekä mobiiliteknologian että moniajon parissa. Tulevaisuudessa olisi myös hyvä tutkia mobiiliteknologian positiivisia vaikutuksia moniajoon, koska siitä ei löytynyt juurikaan tutkimuksia.