Pk-yrityksen ensimmäisen toiminnanohjausjärjestelmän valinta : muistilista onnistuneen järjestelmävalinnan tueksi - Kumpulainen, Kasper (2020)
Toiminnanohjausjärjestelmä (ERP) on integroitu ja usein modulaarinen järjestelmäkokonaisuus, jolla säilötään, käsitellään ja jalostetaan yrityksen liiketoimintadataa muun muassa yrityksen päätöksenteon, varastonhallinnan ja kirjanpidon tueksi. Toiminnanohjausjärjestelmien käyttö on yleistynyt voimakkaasti 2000-luvun aikana ja myös yhä useampi pk-yritys on alkanut käyttää niitä edullisten internetin välityksellä käytettävien SaaS-järjestelmäpakettien (eng. software-as-a-service) yleistyttyä. Tietojärjestelmätieteen tutkimus on keskittynyt vahvasti tunnistamaan kalliiden ja haastavien toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoprojektien kriittisiä menestystekijöitä, joista yksi useissa lähteissä tunnistetuista on järjestelmän yhteensopivuus asiakasyrityksen organisaation kanssa. Kuitenkin kirjallisuudessa on suhteellinen aliedustus järjestelmän valinnasta ja siihen liittyvistä valintakriteereistä erityisesti pk-yritysten viitekehyksessä. Pk-yrityksillä on taloudellisesti vähiten varaa epäonnistua, mutta niille kohdistettuja tutkimuksia järjestelmätuotteen onnistuneen valinnan tärkeimmistä tekijöistä on julkaistu verrattain vähän. Tässä tutkielmassa pyritään täyttämään tätä kuilua kirjallisuudessa ja vastaamaan tutkimuskysymykseen: ”Mitkä ovat tärkeimmät kriittiset menestystekijät ja valintakriteerit valittaessa pk-yritykselle ensimmäistä toiminnanohjausjärjestelmää?” Tutkimus toteutetaan systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka perusteella koostetaan seitsemänkohtainen muistilistalista, joka sisältää pk-yrityksen näkökulmasta onnistuneen tuotevalinnan tärkeimmät valintakriteerit ja kriittiset tekijät. Muistilista rakennetaan niin, että se huomioi mahdollisimman hyvin yleiset projektin ja tuotevalinnan onnistumisen edellytykset sekä pk-yrityksille ominaiset, suuryrityksistä poikkeavat tarpeet.