Ikääntyneiden teknologiankäyttö digitalisaation aikakaudella - Mahla, Pontus (2020)
Digitalisaatio on nyky-yhteiskuntaa merkittävästi muovaava ilmiö, joka mahdollistaa uudenlaiset toimintatavat monilla arkielämän osa-alueilla. Digitalisaation lisäksi yhteiskunta on murroksessa ikääntyneiden ihmisten osuuden kasvaessa. Vanhuus ei tule yksin – iällä on vaikutuksensa teknologian hyväksymiseen. Jotta teknologian hyödyt ulottuisivat kattavasti myös vanhusväestöön, on tärkeää ymmärtää syvemmin, mitä ikääntyneiden teknologian hyväksymisen taustalla on. Tässä tutkielmassa selvitettiin ikääntyneiden ja teknologian välistä suhdetta kirjallisuuskatsauksen avulla sekä käyttäjien että teknologioiden näkökulmista. On huomioitava, että ikäihmiset eivät muodosta yhtenäistä ihmisjoukkoa, mutta käsitellyssä kirjallisuudessa tuli esille tekijöitä, jotka ovat heille merkityksellisempiä kuin muille. Tällaisia olivat muiden muassa sosiaaliset tekijät sekä käytön vaivattomuuteen ja helppouteen liittyvät tekijät. Teknologioiden kehittämisessä iäkkäille sopivimmiksi tulee huomioida teknologian erityispiirteiden lisäksi, että käytön helpottaminen ei saisi tapahtua toiminnallisuuksien kustannuksella.