Business intelligence kyvykkyystarpeet : case Porasto Oy - Åhman, Lars (2020)
Organisaatio voi erottua positiivisesti toimialallaan hyödyntämällä dataa operatiivisella ja strategisella tasolla – isoissa ja pienissä päätöksissä. Dataa voidaan kerätä eri lähteistä ja analytiikan työkaluja on nykyään kattava joukko, mutta datan muuttuminen organisaatiota hyödyttäväksi tiedoksi ei ole itsestään selvää. Yläkäsite kaikelle tälle on business intelligence (BI). Organisaation BI:n tulisi olla linjassa liiketoiminnallisten tavoitteiden kanssa, mutta BI-kyvykkyyksiin liittyvää tutkimusta on tehty vähän. Tämä tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena suomalaisessa eläkekassoja ja -säätiöitä palvelevassa yrityksessä. Tutkimuksen kiinnostuksen kohteena oli case-yrityksen raportointiympäristön ymmärtäminen ja sen pohjalta BI-kyvykkyystarpeiden tunnistaminen. Yrityksen päätöksentekoympäristöä ja siihen liittyviä tavoitteita ja ongelmia kartoitettiin yrityksen edustajien kanssa keskusteluissa, joissa aineistoa kerättiin osallistuvalla havainnoinnilla. Aineisto järjestettiin sisällönanalyysillä, minkä jälkeen siitä tunnistettiin teoriaohjaavasti teemoittelun avulla yrityksen BI-kyvykkyystarpeita. Tuloksissa ilmeni, että eläkealan toimijoiden raportoinnissa lainsäädännön asettamat vaatimukset vaikuttavat vahvasti. Toisaalta raportteja tehdään myös päätöksenteon tarpeisiin. Tyypillisesti yritykset tuottavat analytiikkaa omaan käyttöönsä, mutta tässä tapauksessa tutkimuksen case-yritys tuotti suuren määrän raportteja asiakkaidensa päätöksenteon tueksi – esimerkiksi työkykyyn liittyviä raportteja. Yrityksen BI oli luonteeltaan historiaa selittävää. Aineistosta tunnistettiin, että yrityksen BI-kyvykkyystarpeet liittyivät integraatioihin, joustavuuteen, datan laatuun, asiakastarpeiden ymmärtämiseen, käyttäjäoikeuksiin ja omatoimisuuteen. Lisää tutkimusta tarvitaan eläkealan toimijoiden raportoinnista muiden viitekehysten näkökulmista. Toisaalta alan raportoinnin tarpeita voisi tutkia enemmän myös siltä osin kuin ne ylittävät viranomaisraportoinnin vaatimukset.