Phenanthrene biodegradation potential and diversity of aspen rhizosphere bacteria - Kovakoski, Harri (2020)
Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH) ovat kaikkialle maailmaan levinnyt joukko usein karsinogeenisiä ja hitaasti hajoavia maaperän saasteita. Fytoremediaatio on maaperänpuhdistusmetodi, jossa kasveja käytetään tukemaan maaperän saasteita hajottavia mikrobeja. Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkin maaperän pH:n ja glukoosilisän vaikutusta fenantreenin (PHE) hajoamiseen maanäytteissä, jotka oli kerätty Suomen Luonnonvarakeskuksen (LUKE) hallinnoimalta fytoremediaatio-alueelta Somerharjulta, Luumäeltä, jossa kasvoi eri haapalajeja. Kunnostettava alue on puretun kreosoottikyllästämön saastuttama ja Suomen Luonnonvarakeskus (LUKE) on aloittanut fytoremediaation vuonna 2013. Radioleimatun PHE:n hajoamista tutkittiin MicrorespTM-laitteella kaksi viikkoa kestävässä kokeessa. Maanäytteiden metagenomi sekvensointiin seuraavan sukupolven geenisekvensointimenetelmillä (NGS) näytteiden mikrobien diversiteetin selvittämiseksi. Sekä metsähaavat että hybridihaavat lisäsivät PHE hajotusta tilastollisesti merkittävästi kontrolleihin verrattuna, mutta ei toisiinsa verrattuna. pH:lla ja glukoosilla ei ollut tilastollisesti merkittävää vaikutusta hajotukseen. Mikrobien paikallinen diversiteetti oli korkeimmillaan kontrolleissa, mutta puita sisältävissä näytteissä oli enemmän näytteiden välistä variointia. Tulokset tarjoavat mahdollisuuksia avainlaji P. tremulan ja kohdennettujen bakteerilajien käyttöön puhdistuksessa.