Streaming wars : competitive dynamics in the online video streaming industry - Rajala, Janne; Korhonen, Aleksi (2020)
Digitalisaation ja teknologinen kehitys on muuttanut maailmaa viime vuosikymmenien aikana. Muutokset ovat vaikuttaneet kuluttajakäyttäytymiseen sekä luonut uusia, dynaamisempia markkinoita. Lopputuloksena kilpailu on kovempaa kuin koskaan ja kilpailuetujen saavuttaminen on vain väliaikaista. Tämä tutkielma rakentaa strategisen johtamisen ja kilpailudynamiikan teoriaan tutkimalla jäsenmaksullisten videosuoratoistopalveluiden toimialan välistä kilpailuvuorovaikutusta. Pyrimme vastaamaan siihen, miten toimialalla tavoitellaan kilpailuetuja ja miten yritysten strategiset päätökset eroavat perinteisistä toimialoista. Vastaamme tähän keräämällä usean julkisesti noteeratun yhdysvaltalaisen videosuoratoistopalvelualalla toimivan yhtiön lehdistötiedotteita ja tutkimalla niitä kvalitatiivisen sisällönanalyysin avulla. Tämän jälkeen sidomme löydettyjen kilpailutoimenpiteiden yhteydet toisiinsa tapahtumarakenneanalyysin avulla ymmärtääksemme, kuinka kilpailu vaikuttaa toimialan yrityksiin. Tuloksemme näyttävät, että verrattuna perinteisiin toimialoihin, kilpailu videosuoratoistopalveluiden kasvavalla toimialalla keskittyy sisältöön, mitä vahvistetaan resurssien rakentamisella, yhteisluonnilla, sekä joissain määrin markkinalaajentumisella. Kilpailun luonne alalla on rakentaa puolustusta ja suoriutua muita paremmin pitkällä aikavälillä samalla, kun suuret vakavaraiset kilpailijat astuvat markkinoille. Lopuksi tuloksemme auttavat ennustamaan mitkä kilpailutoimenpiteet ovat yrityksille tärkeitä valmistautuakseen kiihtyvään kilpailuun ja tulevaan yritysten karsiutumiseen, sekä lopulta pitämään kuluttajat kiinnostuneina ja maksavina asiakkaina. Tulokset avaavat mahdollisuuden tutkia kilpailutoiminnan toistettavia kuvioita videosuoratoistopalvelualan tulevaisuudessa, sillä tutkimusaikamme jälkeen uudet kilpailijat ovat astuneet markkinoille.