Verkkopankkien koetun käytettävyyden erityispiirteet ikääntyvien käyttäjien näkökulmasta - Junkkarinen, Anni (2020)
Samaan aikaan kun digitalisaatio tuo arkielämään uusia teknologioita, suuri osa väestöstä ikääntyy. Ikääntyvien voi olla hankala omaksua uusia teknologioita, etenkin jos niiden käytettävyyttä ei ole huomioitu riittävästi. Tässä Pro gradu tutkielmassa tutkitaan verkkopankkien koetun käytettävyyden erityispiirteitä ikääntyvien käyttäjien näkökulmasta. Tätä aihetta on tärkeä tutkia, sillä verkkopankit ovat nykypäivänä osa lähes jokaisen ihmisen arkipäiväistä elämää, myös ikääntyvien. Koettu käytettävyys verkkopankeissa voi vaikuttaa suuresti siihen, kuinka ikääntyvät omaksuvat ne käyttöönsä. Tutkimusta ohjaa tutkimuskysymys “mitä erityispiirteitä käyttäjäkokemukseen verkkopankissa liittyy ikääntyvien käyttäjien näkökulmasta?” ja sen kaksi alakysymystä “millaiseksi ikääntyvät kokevat käytettävyyden nykypäivän verkkopankeissa?” ja “millaisia ongelmia ikääntyvät kokevat verkkopankkien käytettävyydessä?” Tutkimuksen teoriaosuus on rakentunut kirjallisuuskatsauksesta, jossa käsitellään muun muassa palveluiden digitalisoitumista, käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta sekä ikääntyviä ja teknologiaa. Tutkimuksen empiirisen osuuden menetelmäksi valikoitui laadullinen tutkimus, ja aineistonkeruumenetelmäksi teemahaastattelu. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että nykyään ikääntyvät kokevat verkkopankkien käytettävyyden suhteellisen hyväksi ja lähestyvät verkkopankin käyttöön liittyviä asioita pääosin positiivisesti. Yhtenä ongelmana kuitenkin verkkopankkien käytettävyydessä oli verkkopankkien sivuilla oleva huomattavan suuri toimintojen määrä, joka vaikutti koettuun käytettävyyteen jonkin verran negatiivisesti. Kokonaisuudessaan tulokset antavat tutkimusaiheesta suhteellisen positiivisen kuvan.