Associations of autonomic nervous system with blood pressure and heart rate responses during exercise - Haapakangas, Suvi (2020)
Korkea verenpaine ja tyypin 2 diabetes ovat riskitekijöitä lukuisille sairauksille sekä kuolleisuudelle ja ovat yhteydessä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin. Liikunnanaikainen liiallinen verenpaineen kohoaminen, hidas palautuminen liikunnan jälkeen ja sykkeen epätavallinen käyttäytyminen ovat merkkejä autonomisen hermoston toiminnan häiriöistä. Sykevälivaihtelua (HRV) käytetään yleisesti kuvaamaan autonomisen hermoston tilaa. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia yhteyksiä autonomisen hermoston toiminnan ja liikunnanaikaisen liiallisen verenpaineen nousun sekä sykekäyttäytymisen välillä.