Best practices in controlling trade-based money laundering - Häyrinen, Jyri (2020)
Trade-Based Money Laundering (TBML) yhtenä merkittävimpänä rahanpesu mekanismina on herättänyt viime vuosien aikana monien päättäjien, viranomaisten sekä pankkisektorin kiinnostuksen miten rikolliset pyrkivät laittomasti hyödyntämään kansainvälistä kauppaverkostoa omien etujensa tavoitteluun. Huomioiden miten rahanpesun pohjimmaisena tarkoituksena on laittomien varojen alkuperän häivyttäminen ja niiden saaminen takaisin normaaliin talouden kiertoon, kansainvälisen kaupan laaja transaktioiden verkosto tarjoaa houkuttelevan peitteen rikollisten toiminnalle. Pankeilla on merkittävinä tilisiirtojen ja kauppa transaktioiden toteuttajina laaja pääsy asiakastietoihin sekä kauppatietoihin, jonka vuoksi pankkien mahdollisuudet tunnistaa asiakkaiden epäilyttävät liiketoimet ovat lisänneet pankkien roolia TBML:n estämisessä. Tiukentuvan rahanpesu regulaation aikakaudella pankkien velvollisuudet TBML:n sekä muiden rahanpesu mekanismien estäjänä odotetaan korostuvan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli jakaa pankki sektorin sisällä tietoa, miten pankit voivat vastata TBML:n kasvavaan uhkaan.