Kaupungistumisen diskurssit suomalaisten sanomalehtien pääkirjoituksissa - Tapala, Petri (2020)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kaupungistumista merkityksellistetään suomalaisissa sanomalehdissä. Aihe on ajankohtainen, sillä kaupungistuminen on vaikuttanut koko Suomeen merkittävästi jo vuosikymmenten ajan, mutta kielitieteen näkökulmasta teemaan ei ole aiemmin perehdytty. Portinvartijateorian mukaan medialla, kuten sanomalehdillä, on tärkeä rooli yleisen keskusteluilmapiirin luomisessa. Pääkirjoitusten kaupungistumiseen liittyvän merkityksellistämisen tarkastelu tarjoaa oivat lähtökohdat ymmärtää koko ilmiötä paremmin, sillä kieli sekä luo todellisuutta että uusintaa ja legitimoi olemassa olevia, kiistattomina pidettyjä totuuksia.