Ryhmämuotoisen tanssi-liiketerapian vaikutus sosiaaliseen toimintakykyyn, kiintymystyyleihin sekä keholliseen kokemukseen vuorovaikutustilanteissa - Veid, Natalia; Pollari, Annukka (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin ryhmämuotoisen tanssi-liiketerapian (TLT) vaikuttavuutta masennuskuntoutujien sosiaaliseen toimintakykyyn, kiintymystyyleihin sekä osallistujien kehollisiin kokemuksiin vuorovaikutustilanteissa. Tavoitteena oli tarkastella näitä vaikutuksia alku-, jälki-, sekä seurantamittauksen välillä ja sosiaalisen toimintakyvyn osalta myös verrattuna kontrolliryhmään. Sosiaalisen toimintakyvyn muutosta tarkasteltiin vertaamalla mittauskertojen pistemääriä TLT-ryhmässä. Osallistujien kehollisia kokemuksia vuorovaikutustilanteissa tarkasteltiin luomalla teemaluokkia eri mittauskertojen kirjallisista vastauksista. Tutkittavat (N=109) olivat masennusdiagnoosin saaneita työikäisiä (18-64v., ka=39v.), joista enemmistö (96%) oli naisia. TLT- ryhmäläiset (n=52) osallistuivat tanssi-liiketerapia interventioon, joka hyödynsi integratiivista näkökulmaa masennuksen hoitoon ja sisälsi 20, 75-minuutin pituista kertaa. Ryhmien vetäjät olivat koulutettuja tanssi-liiketerapeutteja. Kontrolliryhmän (n=57) oli mahdollista osallistua interventioon TLT-ryhmän seurantajakson jälkeen. Molemmat ryhmät osallistuivat tutkimuksen aikana tavanomaiseen hoitoon. Sosiaalista toimintakykyä mitattiin CORE-OM -kyselyn toimintakyky –osa-alueella. Tulosten mukaan sosiaalinen toimintakyky lisääntyi interventioryhmässä alkumittauksesta kolmen kuukauden seurantamittaukseen verrattuna kontrolliryhmään, jossa muutosta ei havaittu. Kiintymystyyleissä ei havaittu muutosta mittauskertojen välillä TLT-ryhmässä. Tutkittavien kehollisia kokemuksia vuorovaikutustilanteissa tutkittiin aineistolähtöisesti. Kokemuksista muodostui seitsemän eri teemaluokkaa: myönteiset kokemukset, ahdistus, välttelevät reaktiot, fyysiset reaktiot, epävarmuus, ei erityistä sekä häpeä. Tutkimuksessa vältteleviin reaktioihin sekä epävarmuuteen liittyvät maininnat vähenivät alkumittauksesta seurantamittaukseen. Tutkimuksen perusteella ryhmämuotoista tanssi-liiketerapiaa voidaan pitää vaikuttavana kuntoutusmuotona masennuksen hoitoon, sen sosiaalista toimintakykyä lisäävän vaikutuksen kautta. Lisäksi tutkimus syvensi ymmärrystä vuorovaikutustilanteiden kehollisista kokemuksista. Tutkimus on aiempaa tutkimustietoa täydentävä ja auttaa erittelemään, mikä tanssi-liiketerapiassa auttaa masennusoireita vähentävästi.