"The Ocean chose me" : how disneyfication has affected the Disney movie Moana - Aronen, Amanda (2020)
Globalisoituvassa maailmassa erilaisten kulttuurien kohtaaminen on entistä arkipäiväisempää. Ihmiset haluavat tutustua uusiin kulttuureihin ja laajentaa maailmankuvaansa. Disney pyrkii vastaamaan kasvavaan tarpeeseen ja esittelee uutena aluevaltauksenaan Polynesian. Elokuva Moana (2016) kertoo tarinan nuoresta tytöstä, joka haluaa pelastaa kotisaarensa uhkaavalta tuholta. Hän saa matkaseurakseen puolijumala Mauin ja yhdessä he pelastavat maailman uhkaavalta pimeydeltä. Välttääkseen kulttuurista omimista, Disney pyrki tekemään perusteellista pohjatyötä vierailemalla Polynesian saarilla ja tutustumalla ennakkoon alueen kulttuuriin ja mytologiaan. Lähes kaikki Disneyn elokuvat pohjautuvat muiden kirjoittamiin satuihin ja kansantaruihin ja niiden pohjalta tutkijat ovat luoneet käsitteen disneyfikaatio. Sen mukaan on olemassa tietty kaava, jolla Disney tekee elokuviaan ja muokkaa niitä omaan brändiinsä sopiviksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää miten disneyfikaatio on vaikuttanut Polynesian kansantarujen esittämiseen elokuvassa Moana. Tutkimus pohjautui Maria Nikolajevan luomiin disneyfikaation kategorioihin. Tutkimuksen aineistona käytettiin Polynesian kansantaruista tehtyjä kokoelmateoksia ja niitä vertailtiin elokuvaan. Tutkimus osoitti, että disneyfikaatio on vahvasti vaikuttanut elokuvan syntyyn ja tarinan muokkaamiseen. Disneyfikaatiolle ominaista on esimerkiksi lisätä mukaan koomisia lisähahmoja sekä luoda hahmoja, jotka tarjoavat auktoriteettia ja toimivat eräänlaisina omatuntoina päähenkilölle ja nämä kaikki olivat löydettävissä Moanasta. Olennainen osa Disney-elokuvaa on myös onnellinen loppu tarinan päähenkilöille, siksi myös Moana päättyy kohtaukseen, jossa hahmot ovat onnellisia ja toteuttavat itseään haluamallaan tavalla. Tutkimuksessa kuitenkin löytyi myös asioita, jotka erosivat alkuperäisestä mytologiasta, mutta eivät sopineet disneyfikaation kategorioihin. Tulokset osoittavat, että vaikka Disney pyrkii aiempaa autenttisempaan materiaaliin ja monipuolisempaan tarjontaan, elokuvan käsikirjoitus seuraa aiempien elokuvien kaavaa.