Machine learning in intrusion detection : topics from scientific literature - Peronius, Elina (2020)
Koneoppimisen ominaisuudet ovat tehneet monista sen menetelmistä käytettyjä hyökkäysten havaitsemisessa. Nykyinen kirjallisuus, joka käsittelee koneoppimista hyökkäysten havaitsemissa, on vailla hyvää yleiskatsausta koko aihealueen kirjallisuuteen. Olemassa olevan datamäärän vuoksi perinteisten metodien käyttö data analyysissä olisi työlästä ja tehotonta. Tämä tutkimus lähestyy haastetta käyttämällä automaattista tekstianalyysimenetelmää nimeltä dynaaminen aihemallinnus. Dynaaminen aihemallinnus kykenee tunnistamaan aiheiden kehittymisen ajan myötä, mikä tekee siitä hyvän mallinnusvaihtoehdon käytettäväksi dokumentteihin, jotka kuvaava kehittyvää sisältöä. Dynaamisella aihemallinnuksella löydettiin 21 aihetta, joista 15 oli tulkittavia. Tulkittavat aiheet nimettiin, tosin nimeämisessä heijastuu vain yhden henkilön mielipide. Tämän tutkimuksen tärkeimmät tuotokset ovat nykyisen kirjallisuuden kartoitus. Käytetyt koneoppimisen metodit ovat hyvin tutkittu alue, joka tekee niiden kontekstien, joissa näitä menetelmiä käytetään tunnistamisesta mielenkiintoisemman osan löydöksistä. Useita puutteita tunnistettiin datan keräyksessä, datan prosessoinnissa, mallin evaluoinnissa ja aiheiden tulkinnassa. Tämän vuoksi tulosten validiteetti pitää joissain määrin kyseenalaistaa. Valitun tekstianalyysimenetelmän ominaisuuksien vuoksi tuloksista puuttuu rikkaus, joka yleensä liitetään perinteisiin tutkimusmenetelmiin. Tämän vuoksi lisätutkimuksien aiheiksi ehdotetaan aiheita, jotka pyrkivät korjaamaan tämän puutoksen. Tälle aihealueelle löydettyjen aiheiden tulevaisuuden kehittyminen ja uusien aiheiden ilmaantumisen tunnistaminen olisivat myös hyödyllisiä.