Managing the fuzzy front end with service design tools : a case study - Hulkkonen, Tanja (2020)
Tämän Pro Gradun tavoitteena on tutkia fuzzy front end konseptia sekä fuzzy front end -vaiheen hallintaa palvelu- tai tuotekehityksessä palvelumuotoilun keinoja hyödyntäen. Fuzzy front end -vaihe on kriittisin osa-alue palvelukehitystä, koska tässä vaiheessa määritellään myöhemmän vaiheen palvelukehitysprojektin onnistuminen. Fuzzy front end -vaihe on myös yksi kehitysprojektin parhaita mahdollisuuksia parantaa koko innovaatioprojektin onnistumisen mahdollisuuksia. Kuitenkin, fuzzy front end -vaihetta voidaan kuvailla sekavaksi ja kaoottiseksi. Tässä Pro Gradussa palvelumuotoilutyökaluja esitellään menetelminä, joita voidaan hyödyntää fuzzy front end -vaiheen hallinnassa. Tämä Pro Gradu sisältää kirjallisuuskatsauksen, jossa käsitteet palveluinnovaatio ja uusien palvelujen kehitys käsitellään. Seuraavaksi palvelumuotoilu ja palvelumuotoilutyökaluja käydään läpi. Tämän jälkeen, fuzzy front end -vaihe ja vaiheeseen liittyvät erityispiirteet esitellään. Lisäksi, fuzzy front end -vaihetta käydään läpi osana palvelumuotoiluprojektia. Empiirinen osuus tässä Pro Gradussa sisältää tapaustutkimuksen. Tapaustutkimuksen kohteena on Fuzzy front end -kurssi, joka on järjestetty Jyväskylän Yliopistossa keväällä 2018. Kurssin aiheina käsiteltiin uusia teknologioita, palvelu- ja tuotekehitystä, mullistavia innovaatioita, sekä fuzzy front end -vaihetta uusien palveluiden kehityksessä. Tutkimuksen perusteella on löydetty fuzzy front end -vaiheeseen liittyvät osa-alueet. Nämä osa-alueet ovat ongelman tunnistaminen, ratkaisun konseptointi, innovaationkonseptin kommunikointi, ja innovaation prototyypin kehittäminen. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin palvelumuotoilutyökalut, joita voidaan hyödyntää eri fuzzy front end -vaiheen osa-alueiden hallinnassa. Tunnistetut palvelumuotoilutyökalut ovat käyttäjäsegmenttien tunnistaminen, käyttäjähaastattelut, brainstorming, sketch sheetit, RESOLVEDD, bodystorming, ja prototyypin kehitys.