The role of a changing trade agreement in companies’ market selection - Saarelainen, Juuli (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kauppasopimusten vaikutusta yritysten liiketoimintaan. Eurochambersin tuoreen tutkimuksen mukaan, suomalaiset yritykset eivät osaa hyödyntää EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tehtyjä kauppasopimuksia. Lisäksi kauppasopimusten suorista vaikutuksista yritysten markkinavalintaan on toistaiseksi vain rajallinen määrä tutkimustietoa. Casena tutkimuksessa hyödynnetään EU:n ja Mercosurin välistä tuoretta vapaakauppasopimusta. Tavoitteena on tarkastella, kannustaako kauppasopimus yrityksiä uusille markkinoille, kuten EU tavoitteli. Empiria on kerätty seitsemästä puhelinhaastattelusta ja kolmesta kirjallisesta haastattelusta kvalitatiivisia metodeja hyödyntäen. Tutkimus on rajattu suomalaisiin yrityksiin, jotka käyvät kauppaa Espanjassa, Portugalissa tai Etelä-Amerikassa. Semi-strukturoidut haastattelut pyrkivät selvittämään vaikuttaako uusi kauppasopimus heidän liiketoimintaansa. Teoreettisessa viitekehyksessä pureudutaan puolestaan yleisellä tasolla yritysten kansainvälistymiseen, strategiaan, kansainväliseen kauppaan ja kauppasopi- muksiin. Myös kansainvälistymisen ja kansainvälisen kaupan teoreettisia malleja tutkitaan osana viitekehystä. Koska tutkimus keskittyy makrotalouteen ja yrityksiin vaikuttaviin ulkoisiin tekijöihin, yritysten sisäistä valmiutta tai itse kansainvälistymisen toteuttamista ei juurikaan tutkita tässä tutkimuksessa. Tulokset osoittavat, että EU-Mercosur sopimuksesta voi olla merkittäviä hyötyjä suomalaisyrityksille, vaikka se ei onnistu poistamaan kaikkia kaupanteon esteitä. Sopimus voi toimia kuitenkin kipinänä, joka rohkaisee yrityksiä harkitsemaan uusien markkinoiden potentiaalisuutta. Näin ollen jatkotutkimuksissa voidaan selvittää, tulisiko yrityksiä tukea oikeiden kontaktien löytämisessä ja näin lisätä myös tietoisuutta kauppasopimuksista. Jatkotutkimuksen aiheeksi jää myös selvittää yrityskohtaisia eroja kuten yrityksen sisäisen valmiuden, toimialan ja instituution vaikutus yrityskohtaisesti, mikäli yritys harkitsee kansainvälistymistä.