Ilmastonmuutoksen vaikutukset siikakalojen varhaiskehitykseen : kokeellinen tutkimus Konneveden muikulla - Mäkinen, Mikko (2020)
Ilmastonmuutoksen aikaansaama lämpötilan nousu asettaa haasteita pohjoisille lajeille. Syyskutuisten kalojen lisääntymiskiertoon vaikuttavat viivästyvät talven tulot ja aikaistuvat keväät jäiden lähtöineen Tässä tutkimuksessa testattiin kokeellisesti lämpötilan ja emokalojen vaikutusta muikun (Coregonus albula) alkion kasvuun (pituus, paino ja ruskuaisen määrä), kuoriutumisaikaan ja säilyvyyteen. Kokeessa muodostettiin kolme hedelmöitysryhmää, joissa kussakin kolmen naaraan mätimunia hedelmöitettiin ristiin neljään koiraan maidilla yksilöllisesti. Haudonta tapahtui neljässä eri koelämpötilassa (8,0 °C; 6,9 °C; 4,0 °C ja 2,2 °C). Hedelmöitysryhmien tilastollisten analyysien tulokset yhdistettiin Fisherin menetelmää käyttäen. Lämpötila ja emokalat, sekä naaras että koiras, vaikuttivat merkitsevästi alkion kasvuun, kuoriutumisaikaan ja säilyvyyteen. Keskimäärin alhaisinta säilyvyys oli 8,0 °C käsittelyssä. Poikaset saavuttivat 50 % kuoriutumisen 8,0 °C käsittelyssä 97 vuorokauden jälkeen, kun 4,0 °C käsittelyssä siihen kului 179 vuorokautta. Perheiden (yhden naaraan ja koiraan alkiot) välistä vaihtelua havaittiin säilyvyydessä, kuoriutumisajassa, poikasen pituudessa, ruskuaisen määrässä ja poikasen kuivapainossa. Vaihtelu eri ominaisuuksien välillä kuvastaa muikun hyvää sopeutuvuutta ja joustavuutta yksilö- ja populaatiotasolla pohjoisiin vaihteleviin oloihin.