Eri toimialoilla kehitettävien kriittisten teknologiaratkaisujen web-migraatiota edistävät ja estävät tekijät - Vidgren, Lilli (2020)
Eri toimialoilla ollaan tällä hetkellä teknologiamurroksessa, jossa paikallisia teknologioita ollaan vähitellen vaihtamassa web-pohjaisiin teknologioihin. Tutkimus käsittelee teknologian omaksumisen avulla kehitettyä teknologia migraatiota, jossa on tutkittu käyttäjien teknologian vaihtamiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa keskitytään tuotekehitysprojekteissa työskentelevien henkilöiden päätöksiin ottaa tai olla ottamatta käyttöön web-pohjaista teknologiaa paikallisen teknologian sijaan. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä empiirisestä tutkimusosuudesta, joka suoritetaan laadullisena tapaustutkimuksena. Tiedonkeruumenetelmänä käytetään puolistrukturoitua teemahaastattelua, jossa tutkittavia henkilöitä haastateltiin. Kirjallisuuskatsauksen avulla saatiin selville, että web-migraatiota edistäviä tekijöitä ovat suhteellinen hyödyllisyys, odotettu omnipresenssi sekä tyytymättömyys. Estäviksi tekijöiksi voitiin luokitella tyytyväisyys, vaihtamis- ja oppimiskustannukset sekä turvallisuus. Tuloksiksi löydettiin edistäviä ja estäviä tekijöitä, joista osa pystyttiin yhdistämään kirjallisuudesta löytyneisiin tekijöihin. Empiirisen tutkimuksen kautta edistäviksi tekijöiksi voitiin varmentaa suhteellinen hyödyllisyys, esimerkiksi taloudellisen hyödyn, joustavuuden ja datan käsittelemisen kautta, odotettu omnipresenssi esimerkiksi kansainvälisyyden kautta, sekä tyytymättömyys esimerkiksi tekijäresurssien puutteen kautta. Estäviksi tekijöiksi tunnistettiin vaihtamiskustannuksista aika ja vaiva sekä oppimiskustannukset ja turvallisuus. Uutena estävänä tekijänä löydettiin tiedon läpinäkyvyys ja pilvipalveluiden ideologia. Näiden tulosten kautta edistävät ja estävät tekijät voitiin tunnistaa, sekä tutkia niiden osallisuutta web-migraatiossa. Löydettyjä tuloksia kohdeyritys voi käyttää parantamaan liiketoimintaansa, sekä asiakasyritykset voivat saada tärkeää tietoa vaihtamiseen johtaneista tekijöistä. Jatkotutkimuksissa voidaan työstää näitä tekijöitä osana tuotekehitystä, sekä syventää web-migraation käsitettä erilaisiin konteksteihin.