Lumivaaralaista sukua - Murtolahti, Katariina (2020)
Maisterintutkielmani aiheena on lumivaaralaista syntyperää olevien henkilöiden kertomukset ja ajatukset Lumivaarasta ja Karjalasta sekä lumivaaralaisuudesta ja karjalaisuudesta. Tutkimuksen tarkoituksena on löytää tähän joukkoon kuuluville henkilöille merkityksellisiä asioita ja antaa ääni yksilöille. Aineistonani toimivat videoidut haastattelut. Tutkimukseni on laadullinen haastattelututkimus, johon olen sekoittanut hieman visuaalista etnografiaa. Tutkielmani kuvaa lumivaaralaisuutta nykyajassa ja historiassa ja sen aihe on Lumi-säätiön idean pohjalta kehittelemäni. Lumivaaralaista sukua tutkimuksellani haluan näyttää, millaisia kertomuksia identiteetistään ja elämästään on ihmisillä, jotka itse tai joiden vanhempi tai isovanhempi on joutunut jättämään kotinsa Lumivaarassa toisen maailmansodan aikana. Minne elämä on heitä kuljettanut? Millaiset asiat ovat näille ihmisille tärkeitä ja merkityksellisiä tässä ajassa, entä muistoissa? Mitä mieltä he ovat venäläisistä ja Venäjästä, jonka alueella Lumivaara tällä hetkellä sijaitsee? Muistot, muistaminen ja muistelu ovat tutkielmassani tärkeässä roolissa. Niissä nojaudun muistitietotutkimuksen perinteeseen. Tutkimukseni teoreettinen tausta on etnografiassa ja muistitietotutkimuksessa. Myös tutkimukseni metodologinen pohja on etnografisissa menetelmissä, muistitietotutkimuksessa ja lähiluvussa. Maisterintutkielmani tallennetaan Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistoon ja maisterintutkielmani ohella syntyvä lyhytdokumenttielokuva Jyväskylän Moniviestimeen.