Organisaation pilvipalveluiden hallinta tietoturvan näkökulmasta - Tukiainen, Lassi (2020)
Pilvipalveluiden rooli organisaatioiden työvälineinä kasvaa jatkuvasti. Pilvipalveluita hyödyntäessä organisaation tulee panostaa entistä enemmän tietoturvaan. Paras tapa varmistua työntekijöiden tietoturvallisesta työskentelystä, on määritellä ja jalkauttaa tehokkaat tietoturvakäytänteet. Tietoturvakäytänteillä, tietoturvakoulutuksilla ja erilaisilla tietoturvakampanjoilla mahdollistetaan organisaatioiden työntekijöiden paras mahdollinen tietoturvatietoisuus. Tässä pro gradu - tutkielmassa tutkitaan organisaation keinoja tietoturvalliseen pilvipalveluiden hallintaan, ja työntekijöiden tietoturvallisen työskentelyn varmistamiseen. Tutkielmassa pyritään vastaamaan kahteen tutkimuskysymykseen, jotka ovat ”Mitä organisaation tulee ottaa huomioon pilvipalveluiden hallinnassa tietoturvan näkökulmasta?” sekä ”Mitä riskejä pilvipalveluissa ja organisaation pilvipalveluiden hallinnassa on tietoturvan näkökulmasta?”. Tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen sekä empiirisen osuuden, joka toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Oleellisimpia tietoturvariskejä organisaatioille ovat eteenkin asiakkaita palvelevissa organisaatioissa arkaluonteisen tiedon vuotaminen niille, joilla ei siihen pääsyä tulisi olla. Pilvipalveluiden, joissa organisaation tietoja käsitellään, tietoturvasta ja työntekijöiden tietoturvallisesta työskentelystä voidaan varmistua asianmukaisilla tietoturvakäytänteillä, jotka sisältävät työntekijöille suunnattuja ohjeistuksia sekä vaatimuksia laitteiden ja pilvipalveluiden käytöstä. Järjestelmien ja pilvipalveluiden kokonaisturvallisuutta tarkastellessa on syytä huomioida aina ihmisen tuoma riski. Ihmisriskiä, sisältäen käyttäjän tahalliset tai tahattomat toimet, voidaan minimoida tietoturvakäytänteillä, kouluttamisella sekä tietoturvakäytänteiden noudattamisen seurannalla.