Eronneiden vanhempien arki : kuvauksia ja kuvia Kodin Kuvalehdessä ja suomalaisissa blogeissa - Kulmala, Minna (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella ja vertailla eronneiden äitien ja isien kertomusten ja kuvien kautta välittyvää kokemusta avioeron jälkeisestä arjesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, millaisena lapsiperheen arki näyttäytyi eron jälkeen Kodin Kuvalehden artikkelien teksteissä ja kuvissa sekä blogia pitävien äitien ja isien kertomuksissa. Tutkimuksessa selvitettiin äitien ja isien eroarjen kerronnan yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia sekä sitä, miten Kodin Kuvalehden eroarjen kuvat ja kerronta erosivat blogien kuvista ja kerronnasta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen ja sosiaalisen konstruktionistisen tutkimusperinteen mukaisesti sukupuolentutkimuksen intersektionaalisen ajattelun viitekehykseen perustuen. Tutkimuksen ensimmäinen aineisto muodostui kymmenestä äidin ja kolmesta isän kertomukseen nojautuvasta Kodin Kuvalehden verkkosivuilla vuosina 2014–2017 julkaistusta lehtiartikkelista. Toinen aineisto muodostui kahdeksasta lapsiperheiden avioeroarkea käsittelevästä suomalaisesta blogista, joista kuusi oli äidin ja kaksi isän julkaisemaa. Tutkimuksen eronneet vanhemmat olivat lasten biologisia vanhempia. Lapset olivat eron aikana alaikäisiä, ja suurella osalla vanhemmista oli yhteishuoltajuus. Tutkittavien kertomaa analysoitiin narratiivien analyysin keinoin sekä visuaalisia menetelmiä soveltaen. Sekä Kodin Kuvalehden että blogien tarinat olivat selviytymistarinoita. Tutkimus osoitti, että äitien tarinat kertoivat vaikeasta tai haitallisesta ihmissuhteesta irrottautumisesta, henkilökohtaisesta kasvusta, uudelleen kouluttautumisesta ja arkisen vastuun kantamisesta sekä luottamuksesta vertaistuen ja ystävyyden kantavaan voimaan. Isien kerronnassa korostui toiminta: isistä tuli eron myötä osallistuvia arjen sankareita. Se, mitä ja miten kerrottiin, vaihteli median mukaan. Blogeissa korostuivat tunnekerronta ja äitien ja isien identiteettiin liittyvät kysymykset. Kodin Kuvalehden artikkelien äidit ja isät kuvattiin selviytyjinä ja hyvinä, vastuullisina vanhempina. Läheisyyden, arkiaskareiden sekä kodin ja asuinympäristön kuvat toimivat äitien eroarjen ilmentäjinä. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että eronneiden äitien ja isien kerrotut kokemukset avioeroarjesta ovat moninaisia. Ero lapsiperheessä voi tuoda helpotusta arkeen ja toisaalta lisätä arjessa äidin ja isän kokemaa taakkaa. Kodin Kuvalehdessä ja blogeissa painottuvat naisten ja äitien tarinat avioeroarjesta. Miesten ja isien arkeen, perhesuhteisiin ja niiden muutoksiin liittyvien tarinoiden kertomisen foorumina toimii Suomessa tällä hetkellä pääosin tieteellisen tutkimuksen kenttä. Lapsiperheen avioeroarjen tutkimus jää kaipaamaan entisten puolisoiden vastavuoroisten tarinoiden tutkimusta, jossa huomioidaan molempien vanhempien näkökulma.