Yhteenveto: | Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisista asioista hakijakokemus muodostuu eri sidosryhmien LinkedIn-julkaisujen perusteella. Hakijakokemuksella tarkoitetaan työnhakijan näkemystä siitä, miten hän kokee tulleensa kohdelluksi rekrytointiprosessin aikana. Tutkimuskohteena hakijakokemus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan erityisesti kaupallisissa tutkimuksissa, mutta akateeminen tutkimus aiheesta on yhä vähäistä.
Tutkimusaineisto kerättiin maaliskuussa 2020 LinkedInin julkisista päivityksistä vuoden ajalta aihetunnisteella #hakijakokemus. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin kahden eri koodausrungon mukaan koodaamalla. Rungot tehtiin aiempia tutkimuksia yhdistelemällä, sillä hakijakokemukselle ei toistaiseksi ole yksiselitteistä teoriaa. Aineisto kerättiin, käsiteltiin ja analysoitiin niin, ettei tutkimuksessa missään vaiheessa käsitelty henkilötietoja. Siksi yleinen tietosuoja-asetus ei tullut sovellettavaksi.
Tutkimustulosten perusteella hakijakokemusta käsitellään LinkedInissä hyvin yleisellä tasolla. Työnhakijoiden ja työnantajien näkökulmasta tehdyissä julkaisuissa painottuivat pääasiassa samat hakijakokemukseen vaikuttavat tekijät, mutta mielenkiintoista oli, että työnhakijoiden julkaisut keräsivät keskimäärin muita enemmän reaktioita. Työnhakijoiden tekemien hakijakokemusta negatiivisesti käsittelevien julkaisujen ei tutkimuksessa havaittu keräävän merkittävästi reaktioita, kun vastaavat positiiviset julkaisut puolestaan keräsivät reaktioita huomattavasti enemmän. Panostamalla hyvään hakijakokemukseen työnantajien on mahdollista saada työnhakijat levittämään positiivista työnantajakuvaa ja siten vaikuttaa myös omiin rekrytointituloksiinsa.
|