Mielipide- ja informaatiovaikuttamisen taito : tapaus Operation Infektion - Kallio, Jarno (2020)
Propaganda voidaan mieltää virheelliseksi tiedoksi, jolla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin. Eri kulttuureissa ja hallintomalleissa hallinnot käyttävät sitä eri tavoin, mutta pohjimmiltaan propagandan tarkoituksena on olla tietoa jakava. Demokratioiksi miellettävissä yhteiskunnissa propagandaa käytetään ihmisten käyttäytymisen, kuten kulutustottumusten ohjailuun taivuttelun keinoin. Tällaisena voidaan mieltää joukkomainonta. Autokraattisissa yhteiskunnissa hallinnolla on usein monopoliasema tiedon välityksessä, jota ei yleensä kyseenalaisteta. Tämän tyyppisissä yhteisöissä valtaapitävät haluavat hallita omaa julkisuuskuvaansa, sekä myöskin sitä, miltä ulkovallat näyttävät kansalaisten silmin. Kysymys on siis illuusion luomisesta.