Vanhemman itsetunnon, iän ja lasten lukumäärän yhteydet vanhemmuustyyliulottuvuuksiin - Rajalahti, Elina; Väliaho, Anna (2020)
Tässä Pro gradu -tutkimuksessa tutkittiin vanhemman itsetunnon, iän sekä lasten lukumäärän yhteyksiä vanhemmuustyyliulottuvuuksiin (lämpimyys, behavioraalinen kontrolli ja psykologinen kontrolli). Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, ovatko vanhemman itsetunnon ja vanhemmuustyyliulottuvuuksien yhteydet erilaisia riippuen vanhemman iästä tai lasten lukumäärästä. Tutkimus oli osa Jyväskylän yliopiston toteuttamaa Vanhemmuuden voimavarat ja kuormitustekijät (VoiKu) tutkimushanketta, joka on osa kansainvälistä The International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -hanketta. Vanhemman itsetunnon, iän ja lasten lukumäärän yhteyttä vanhemmuuden lämpimyyteen, behavioraaliseen kontrolliin ja psykologiseen kontrolliin tarkasteltiin Pearsonin korrelaatiokertoimella sekä hierarkkisella regressioanalyysillä. Tulosten mukaan nuoremmilla vanhemmilla oli matalampi itsetunto kuin iäkkäämmillä vanhemmilla, ja nuorempien vanhempien vanhemmuudessa korostui enemmän behavioraalinen kontrolli verrattuna iäkkäämpiin vanhempiin. Vanhemman itsetunto oli yhteydessä vanhemman lämpimyyteen ja psykologiseen kontrolliin siten, että korkeampi itsetunto oli yhteydessä korkeampaan lämpimyyteen, kun taas matalampi itsetunto oli yhteydessä korkeampaan psykologiseen kontrolliin. Lasten lukumäärä vaikutti vanhemman itsetunnon ja vanhemmuustyyliulottuvuuksien yhteyteen siten, että vanhemman itsetunnon ollessa matala, lasten korkeampi lukumäärä oli yhteydessä voimakkaammin psykologisen kontrollin käyttöön ja vähäisempään lämpimyyteen. Tutkimus osoitti vanhemman itsetunnolla olevan merkitystä sen kannalta, korostuuko vanhemmuudessa lämpimyys vai psykologinen kontrolli. Vanhemman itsetunnon vaikutus vanhemmuuteen olisi näin ollen tärkeä ottaa huomioon perheiden kanssa työskenneltäessä.