Lastenkirjallisuus tunnekasvatuksen välineenä : surun käsittely kahdessa lasten kirjasarjassa - Manninen, Ada (2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tarkastella surun käsittelyä Molli- ja Vesta- Linnea –kirjasarjojen teoksissa. Tarkoituksena oli vertailla kirjasarjojen välisiä surun kuvauksia, surun aiheuttajia sekä surun ylitsepääsemisen keinoja. Lisäksi tutkimukseni tarkoituksena oli tarkastella kirjasarjojen keinoja edistää lapsen tunnetaitojen kehitystä huomioiden samalla niiden tunnekasvatuksellisen puolen. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin tarkastellen kuutta Vesta-Linnea -kirjasarjassa ilmestynyttä teosta sekä viittä Molli-kirjasarjan teosta. Analysoitavia kirjoja oli näin ollen yhteensä 11 (n=11). Teosten analysointi suoritettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkielmani tulokset osoittivat, että kahden kirjasarjan väliset surunkuvaukset olivat melko samanlaisia, mutta myös joitain eroja löytyi. Teoksille oli tyypillistä, että surun tunne ei aina ollut selkeä, vaan se esitettiin myös epäselvänä tunteena, jolloin suruun oli rinnastettavissa muitakin tunnetiloja. Suru esitettiin kirjasarjoissa usein myönteisessä valossa ja sen kokeminen koettiin tärkeänä. Yleisin syy surun kokemiselle oli kummassakin kirjasarjassa yksinäisyyden ja yksinjäämisen pelko. Surusta ylitsepääsemisen keinona käytettiin pääasiallisesti turvautumista läheiseen ihmiseen, mutta tässä osiossa kirjasarjojen välillä oli mahdollista havaita selkeitäkin eroja surun ylitsepääsemisprosessissa. Aiemman tutkimustiedon sekä saamieni tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että lastenkirjat voivat tarjota kuulijalleen ymmärrystä, vertaiskokemuksia sekä ratkaisumalleja eri tilanteisiin, jolloin ne voivat osaltaan myötävaikuttaa lapsen tunnetaitojen kehitykseen.