"Olen pitänyt ruumistani orjanani" : ruumiillisuus ja maskuliinisuus Eva Wahlströmin Rajoilla-omaelämäkerrassa - Salonen, Bella (2020)
Tämä maisterintutkielma käsittelee ruumiillisuutta ja maskuliinisuutta nyrkkeilijä Eva Wahlströmin Rajoilla-omaelämäkerrassa. Rajoilla kertoo Wahlströmin elämästä viiden vuoden ajalta. Tutkimus sijoittuu feministisen kirjallisuudentutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen kentille. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu omaelämäkertatutkimuksesta ja ruumiillisuuden tutkimuksesta. Metodina toimii kontekstuaalinen lähiluku. Ruumiillisuuden tutkimuksessa on hyödynnetty Maurice Merleau-Pontyn ruuminfenomenologiaa. Tutkin, miten maskuliininen urheilulaji vaikuttaa Wahlströmin kokemukseen minuudestaan ja ruumiistaan. Saadakseni vastauksen tutkimusongelmaani, tutkin miten Wahlström kokee ruumiillisuutensa, sekä miten hän hyväksyy maskuliinisina pidettyjä piirteitä osaksi itseään. Hypoteesina on, että maskuliinisen lajin harrastaminen vähentää Wahlströmin kokemia ulkonäköpaineita. Tutkimus osoittaa, että nyrkkeilyssä naisille asetetaan ulkonäköpaineita, mutta ne liittyvät enemmän urheilijalta kuin naiselta odotettuihin piirteisiin, sillä Wahlström tavoittelee urheilijalle soveltuvaa lihaksikasta ja rasvatonta ruumista. Urheilusta tulevat ulkoiset vammat eivät haittaa Wahlströmiä, eikä hän tavoittele perinteistä naisen kehoihannetta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että valmentajat pyrkivät muokkaamaan Wahlströmin ruumista urheilullisemman näköiseksi, ja Wahlströmin voidaan nähdä osittain sisäistäneen kyseisen ruumiinkontrollin. Kipu muuttaa Wahlströmin ruumiinkuvaa, ja hän kyseenalaistaa valmentajiensa auktoriteetin ruumistaan kohtaan. Kipu saa Wahlströmin myös suhtautumaan ruumiiseensa subjektiruumiina sen sijaan, että hän näkisi ruumiin ja mielen erillisinä toisistaan. Myös äitiys muuttaa hänen ruumiskuvaansa parempaan suuntaan. Lisäksi tutkimus osoittaa, että Wahlström mieltää monia maskuliinisia piirteitä osaksi itseään, mutta hän korostaa myös feminiinisiä piirteitään. Mielenkiintoiseksi tutkimuksessa nousi se, että Wahlström kieltää väkivaltaisuutensa liittämällä piirteen toiseen minäänsä. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että naisten tila nyrkkeilyssä on vielä rajallinen naisille suunnattujen feminiinisyyden paineiden takia.