Tutkijoiden representointi Helsingin Sanomien tiedeuutisissa - Takula, Veera (2020)
Tutkielma käsittelee sitä, miten tutkijoita representoidaan Helsingin Sanomien tiedeuutisissa. Tutkimuksen aineisto koostuu 21:stä Helsingin Sanomien tiedeuutisesta. Aineisto on kerätty lokakuusta joulukuuhun 2019. Tutkimuksessa on käytetty menetelmänä laadullista sisällönanalyysia ja tutkimuksen teoreettisena pohjana toimii diskurssintutkimus, jonka osa-alue representaatioiden tutkimus myös on. Tutkimuskysymyksiä ovat: 1. Miten tutkijoita representoidaan ja minkälaisia määritteitä tutkijat saavat sekä 2. Minkälaisiin kuvaaviin verbeihin tutkijoita liitetään? Tutkimuksessa käsitellään ensin tutkijoiden representointia inhimillisenä toimijana sekä kirjallisen tuotoksen kautta. Tämän jälkeen käsitellään sitä, minkälaisiin toiminnallisiin prosesseihin tutkimuksen tekijät liitetään. Tutkimus osoittaa, että tutkijoita ja tutkimuksen tekijöitä kuvataan erilaisia asioita painottaen. Tutkijoita representoidaan niin inhimillisinä toimijoina kuin kirjallisen tuotoksen kautta. Toiset journalistit painottavat esimerkiksi tutkijan nimeä ja tieteenalaa, toisten painottaessa tutkimuksen tehnyttä instituutiota tai kirjallista tuotosta, esimerkiksi tutkimusta. Tutkijoihin liitetään yleensä joko konkreettista toimintaa kuvaava verbi tai kommunikaatioverbi. Mentaaliset ja abstraktit verbit jäävät vähemmälle. Tutkijat kuvataan usein mittaamassa, sanomassa, kirjoittamassa tai muuten tekemässä tai raportoimassa tutkimuksestaan ja sen tuloksista. Esimerkiksi tutkijoiden omat mielipiteet jäävät vähemmälle tiedeuutisissa.