Avoimen lähdekoodin hyödyt ohjelmistoyrityksissä - Koponen, Jasu (2020)
Vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot sekoitetaan helposti tavallisiin ilmaisohjelmistoihin. Vaikka avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat usein käyttäjilleen täysin ilmaisia, on niillä useita ominaispiirteitä jotka erottavat ne omisteisista ilmaisohjelmistoista. Toisin kuin markkinoita vallitsevat omisteiset ohjelmistot, jotka ovat usein tiukasti lisensoitu kaupallisiin tarkoituksiin, on avoimen lähdekoodin ohjelmistot lisensoitu kaikkien jaettavaksi, ladattavaksi ja muokattavaksi. Käyttäjillä on myös vapaa pääsy avoimen lähdekoodin ohjelmistojen lähdekoodiin, joka mahdollistaa ohjelmiston toiminnan tarkan tutkimisen. Avoin lähdekoodi on kehittynyt ilmiöksi, jonka kehitykseen osallistuvat myös suuret ohjelmistoyritykset, kuten Facebook, Google ja Microsoft. Avoin lähdekoodi on mahdollistanut useita ennenäkemättömiä ohjelmistokehitysmetodeja ja liiketoimintamalleja, joista voivat hyötyä jopa suuret ohjelmistoyritykset. Ohjelmistoyritykset voivat säästää kehitykseen, testaukseen ja ylläpitoon tarvittavia resursseja käyttämällä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja ohjelmistokirjastoja. Jotkut ohjelmistoyritykset, kuten Red Hat, ovat jopa onnistuneet perustamaan liiketoimintansa täysin avoimen lähdekoodin ympärille tarjoamalla ammattimaista tukea ja ylläpitoa avoimen lähdekoodin ohjelmistokokonaisuuksille.