Virtuaalitodellisuuden käyttö fyysisessä kuntoutuksessa : systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Metsäranta, Teemu (2020)
Virtuaalilaitteet ja virtuaalitodellisuus ovat tänä päivänä kuluttajien ja muiden erilaisten toimialojen saatavilla, sekä aiheesta tehtyä tutkimusta löytyy tällä hetkellä runsaasti. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa interaktion erilaisissa virtuaalisissa ympäristöissä, mikä herätteleekin herätteleekin pohtimaan sitä, minkälaista kuntoutukseen liittyvää tutkimusta on tehty. Voidaanko kuntoutus näissä ympäristöissä suunnitella niin, että erilaiset kuntoutukset voidaan kokea miellyttävimpinä, selkeämpinä, sekä pystytäänkö niiden seurantaa parantamaan virtuaaliteknologioiden avulla? Tässä pro gradu- tutkielmassa toteutettiin systemaattinen kirjallisuuskartoitus, jonka tarkoituksena oli kartoittaa satunnaisia vertailukokeita, joissa tutkitaan virtuaaliteknologian käyttöä kuntouttavassa hoidossa. Pyrittiin selvittämään kirjallisuuskartoituksen ydinaineiston perusteella mitä tutkimuksissa on saatu tulokseksi, miten virtuaaliteknologiaa on tutkimuksissa hyödynnetty, sekä tarkastelemaan sitä, minkälainen vaikutus virtuaaliteknologialla on ollut tämäntyyppisissä vertailukokeissa. Kartoituksessa pyrittiin myös pohtimaan kerättyä aineistoja sekä niiden tuloksia, ja myös kartoittamaan kokonaiskuvaa virtuaalitodellisuuteen ja virtuaalitodellisuuslaitteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Virtuaalitodellisuuden määritelmä käsitellään kuntoutustutkimuksissa hyvin laajana, mutta iso osa hyödynnetyistä teknologioista vaikutti kuntoutukseen positiivisesti. Yleensä parantaen kuntoutuksen motivaatiota tai joissain tapauksissa jopa parempina kuntoutustuloksina. Monessa tutkimuksessa kuitenkin otoskoot olivat pieniä, ja osassa muutoksia perinteisiin menetelmiin ei havaittu.