Työn imu ohjelmistokehittäjän työssä : haastattelututkimus - Saukonoja, Joel (2020)
Tässä tutkimuksessa selvitetään ohjelmistokehittäjien työn imua. Työn imulla tarkoitetaan poikkeuksellisen positiivista kokemusta työstä, ja sitä kuvataan usein käsitteillä tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen. Työn imussa työ koetaan energisoivana ja merkityksellisenä, ja sen parissa voidaan viettää pitkiäkin aikoja väsymättä. Työn imun on todettu edistävän työn tuloksellisuutta, työpaikan luovuutta, työviihtyvyyttä ja jopa yksilön terveyttä. Työn imua kokeva työntekijä on sitoutunut yrityksen tavoitteisiin, on valmis ponnistelemaan tavoitteiden saavuttamiseksi ja osaa tarkastella tekemäänsä työtä positiivisessa valossa. Yritysten onkin mielekästä tarkastella, ovatko työpaikan olosuhteet otolliset työn imun kokemiselle. Aiempien tutkimusten mukaan keskeisimpiä työn imua edistäviä tekijöitä ovat muun muassa riittävät resurssit ja sopivat työn haasteet sekä resurssien ja haasteiden välinen tasapaino. Työn imua on tutkittu verrattain paljon, mutta ohjelmistokehittäjien kokemaa työn imua ei ole tutkittu. Onnistunut ohjelmistokehitys perustuu työntekijöiden osaamisen optimaaliseen hyödyntämiseen. Ohjelmistoyrityksissä onkin keskeistä pitää huolta yrityksen työntekijöistä, vaalia ja hyödyntää heidän osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla sekä edistää tuloksellisia toimintatapoja. Tätä tutkimusta varten haastateltiin kahdeksan ohjelmistokehittäjää, joiden työ painottuu ohjelmointiin. Ohjelmistokehittäjä työskentelee dynaamisissa ja jatkuvasti kehittyvissä olosuhteissa. IT-ala ja digitalisaatio edellyttävät työntekijöiltä joustavuutta ja kykyä oppia uutta jatkuvasti. Tämän tutkimuksen mukaan merkittävimmät työn imua edistävät tekijät ohjelmistokehittäjän työssä ovatkin yksilön halu oppia, onnistunut ja tiivis asiakasvuorovaikutus, tukeva työyhteisö sekä mielekkäät ja haastavat työtehtävät. Ohjelmistokehittäjät kokivat työn imua varsin tehtävälähtöisesti ja tutkimuksessa korostuivatkin erityisesti haastavat, vaihtelevat ja monipuoliset työtehtävät, joissa sai oppia uutta. Osa tutkimukseen osallistuneista henkilöistä oli jopa vaihtanut työpaikkaa vanhan työn muututtua liian helpoksi. Yksilöllisiä ja tietotaidollisia vaatimuksia, kuten ohjelmointitaitoja tai alan tuntemusta, ei juuri korostettu työn imun kannalta keskeisinä resursseina, vaan niiden katsottiin olevan automaattinen osa ohjelmointityötä ja siten työn imun kokemusta. Työn imua haittaavia tekijöitä olivat muun muassa keskeytykset, katkokset kommunikaatiossa ja ohjelmointiin liittymättömät työtehtävät.