Punainen Aalto – venäläisrokkarit Yhdysvalloissa 1986–1991 - Okko, Antti (2020)
Venäläisen populaarimusiikin suosio venäjänkielisen maailman ulkopuolella on ollut äärimmäisen heikkoa. Kuvaavaa on, että 144-miljoonaisen kansan menestys kansainvälisillä listoilla on jäänyt pahoin jälkeen esimerkiksi suomalaisartistien saavuttamasta kaupallisesta menestyksestä. Menestys on karttanut venäläisiä erityisesti Yhdysvalloissa, populaarikulttuurin kiistattomassa suurvallassa. Yhdysvalloissa Venäjä ja venäläisyys on perinteisesti edustanut toiseutta, ja maa onkin nähty Yhdysvaltojen itsensä peilikuvana, mikä myös heijastuu tapaan, jolla venäläisiin suhtaudutaan. Tutkimuksessani tarkastelen missä määrin venäläisten artistien heikko menestys selittyy yhdysvaltalaisten tavalla tulkita venäläisiä. Käsittelen aihetta Boris Grebenshikovin, Gorky Parkin ja Zvuki Mun kautta, jotka kaikki yrittivät läpimurtoa Yhdysvalloissa vuosien 1986–1991 välillä. Vaikka kyseiset artistit olivat tyyliltään hyvin erilaisia, oli suhtautuminen heihin Yhdysvalloissa todella samankaltaista.