Surfaktanttipohjaiset supramolekulaariset hydro- ja organogeelit - Pitkäranta, Milla (2020)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutustuttiin surfaktanttipohjaisiin supramolekulaarisiin hydro- ja organogeeleihin, sekä niiden rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Tutkielmassa perehdyttiin erityisesti imidatsoliumpohjaisiin supramolekulaarisiin hydrogeeleihin sekä sorbitaanimonostearaattipohjaisiin ja C-vitamiinipohjaisesta surfaktantista muodostuviin organogeeleihin. Imidatsoliumpohjaiset hydrogeelit soveltuvat myrkyllisten väriaineiden poistamiseen vedestä. Sorbitaanimonostreaattipohjaisia organogeelejä puolestaan käytetään lääkeaineiden kuljettimina. 2-Oktyylidodekanoyyli-6-askorbiinihappo on C-vitamiinista valmistettu surfaktantti, josta valmistettuja organogeelejä käytetään esimerkiksi hydrofobisten ja herkkien lääkeaineiden kuljettamiseen.