“Kaikkihan lähtee sen tunnekasvattajan omista tunnetaidoista.” : tunnekasvatuksen asiantuntijoiden käyttöteorioita - Nieppola, Kaisa; Katajamäki, Fanni (2020)
Tässä tutkimuksessa määrittelemme tunnekasvatuksen toiminnaksi, jonka tavoitteena on kehittää tunnetaitoja. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tunnekasvatus edistää yksilön taitoja monella osa-alueella. Tunnekasvatuksen toteuttamisessa korostuu vuorovaikutukselliset toimintatavat. Tärkeää tunnekasvatuksessa on esimerkiksi luottamuksellinen ilmapiiri sekä yksilöllisyyden huomioiminen. Yksi tunnekasvatuksen haasteista on aiheen sensitiivisyys. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia käyttöteorioita tunnekasvatuksen asiantuntijoilla on. Aihetta ei ole juurikaan tutkittu asiantuntijoiden näkökulmasta eikä yhteiskunnallisena ilmiönä, vaan lähinnä päiväkoti- ja koulukontekstissa. Toteutimme tutkimuksen laadullisena haastattelututkimuksena. Keräsimme tutkimusaineiston haastattelemalla seitsemää tunnekasvatuksen asiantuntijaa. Analysoimme tutkimusaineiston teoriaohjaavan aineistoanalyysin avulla. Tutkimuksemme tuloksista käy ilmi, että asiantuntijoiden tunnekasvatusta ohjaa esimerkiksi empaattinen ja myönteinen ote. Tunnekasvatuksen tärkeimpinä tavoitteina ja hyötyinä nostettiin esiin toisen kohtaaminen sekä hyvinvoivan yhteiskunnan rakentaminen. Toimivan tunnekasvatuksen tärkeänä piirteenä mainittiin tunnekasvattajan omat tunnetaidot. Yhtenä haasteena nähtiin se, ettei tunnekasvatusta tueta riittävästi kotona. Tutkimuksemme tuloksista voidaan päätellä, että tunnekasvatusta tulisi toteuttaa yhteiskunnallisella tasolla. Vaikka käyttöteoriat ovat yksilöllisiä, tunnekasvatuksen asiantuntijoiden käyttöteoriat sisältävät kuitenkin hyvin samankaltaisia elementtejä. Käyttöteorioita tunnekasvatuksesta olisi hyvä tutkia lisää esimerkiksi havainnoimalla tunnekasvattajien toteuttamaa tunnekasvatusta.