Uuno Kailaan runojen ja niihin pohjautuvien 500 kg lihaa -yhtyeen kappaleiden affektiivinen vastaanotto ja sen sanallistuminen - Asikainen, Venla-Vanamo (2020)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen neljän Uuno Kailaan (1928) runon sekä neljän näihin runoihin pohjautuvan 500 kg lihaa -yhtyeen (1982) kappaleen affektiivista vastaanottoa sekä tämän vastaanoton sanallistumista ja siihen keskeisesti nivoutuvaa tunteen kielentämistä. Tutkin, mikä tekee Uuno Kailaan runojen vastaanotosta affektiivista sekä sitä, miten kappaleen vastaanotto eroaa runon vastaanotosta ja mitkä musiikilliset tekijät tähän vaikuttavat. Keskeisimmät käsitteet emootio, affekti ja tunne toimivat indikaattoreina, joita soveltaen tutkin teoslähtöistä tunnekokemusta, siinä tapahtuvia muutoksia sekä sitä, miten tämä kaikki sanallistuu vastaanoton prosessissa. Tunteen kielentäminen ja käsitteistäminen teoreettisena lähtökohtana perustuu kielitieteilijä Anna Wierzbickan (1994, 436) komponentiksi kutsuttuun lausepariin: ”X tuntee jotakin, koska X ajattelee jotakin.” Tutkielmani asettuu kokeilevaksi, tieteidenväliseksi osaksi kirjallisuuden ja tunteiden sekä musiikin ja tunteiden tutkimusta, jotka ovat viime vuosina nousseet marginaalista näkyviksi kulttuurintutkimuksen painopistealueiksi.